nieuw-logo-internationale-vrouwendag

‘Mijn heldin!’ zegt Peter tegen mij als ik de voordeur binnenstap na de zojuist voltooide hardlooptraining. Mijn kleding is doorweekt van de regen en de wind slaat de deur net iets harder dicht dan wenselijk is. Ik heb het koud en trek bibberend de natte schoenen op de mat uit. Opgelucht
en voldaan dat de training erop zit en ik weer thuis ben.

Peter weet maar al te goed dat mijn hardloopsessies niet vanzelf gaan. Ik voer nog steeds een strijd met de te lage ijzerwaardes in mijn bloed. Werken, sociale contacten onderhouden, sporten en huishoudelijke taken verrichten, vragen soms meer energie dan de voorraad energie die ik in me heb. Als ik, na veel gemopper en gesteun, tóch ga hardlopen, noemt hij me bij thuiskomst steevast ‘mijn heldin’.

Thema internationale vrouwendag

Heldinnen. Iedereen kent ze. Bekende of minder bekende. Oude of jonge, overleden of springlevende. Vrouwen die opstaan voor anderen. Die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens of… voor zichzelf. Dit jaar is ‘heldin’ het thema voor internationale vrouwendag.

In mijn omgeving ontmoet ik vele heldinnen. Ik kan ze onderverdelen in verschillende categorieën. Ogenschijnlijk zijn het vrouwen die niks met elkaar gemeen hebben, maar in mijn beleving stuk voor stuk heldinnen zijn. Ze zetten zich volop in voor anderen. Ze staan voor je klaar, helpen je vooruit, geven je advies, bieden een luisterend oor of slaan spontaan een arm om je heen.

Ondernemende vrouwen

Ik ken veel vrouwen die net als ik, ondernemer zijn, een eigen winkel hebben. Dag in dag uit zijn ze binnen de muren van hun pand bezig om de met zorg uitgekozen collectie uit te pakken, te presenteren en te verkopen. Ze kennen hun klanten, hebben oog voor detail en stappen in jouw en mijn belevingswereld om zo goed mogelijk aan je wensen te voldoen. Ze maken zichzelf zichtbaar, stellen zich kwetsbaar op en ze zijn er voor jou. Klantvriendelijkheid en service staan bij deze vrouwen hoog in het vaandel. Ik ben, ondanks dat ik hetzelfde werk doe, iedere keer opnieuw verbaasd hoe ze het voor elkaar krijgen om mij blij en opgewekt met mijn aankoop naar buiten te laten gaan.

Ik ken ook veel vrouwen met een eigen praktijk. Een chiropractie- of coachingspraktijk, een massage- of schoonheidssalon of vrouwen die therapeutische sessies verrichten binnen de veilige muren van hun stijlvol ingerichte praktijkruimte. Dames die zich optimaal inzetten om fysiek of mentaal leed te verzachten, problemen helpen oplossen of hun begrip en medeleven tonen als blijkt dat de behandeling niet snel genoeg aanslaat of niet afdoende is. Vrouwen die ondanks hun drukke gezinsleven en hun eigen mentale of fysieke strubbelingen alles geven voor het welbevinden van hun cliënt of klant. De vrouw met haar eigen onderneming is mijn heldin!

Sportende vrouwen

En dan de vele vrouwen die ik ken die sporten. Die zich een aantal keren per week in het zweet werken op de sportschool of hun hardloopschoenen aantrekken om door weer en wind hun rondes te lopen. Wat een power zit er in sportende vrouwen! In de hardloopgroepen waar ik nauw bij betrokken ben, zit de kracht niet (alleen) in de snelheid en de afstanden die gelopen worden. Het zit ‘m vooral in de grote sociale betrokkenheid. Het delen van lief en leed, het bieden van een helpende hand bij een verhuizing of het klaarmaken van pannen vol eten als blijkt dat een gezinsleven het plotseling ontstane verdriet en de onmacht niet alleen aankan. Ook het luisterend oor tijdens een duurloop of de gezelligheid als er spontaan een flesje wijn wordt opengetrokken behoren tot de kwaliteiten van een vrouw die sport. De sportende vrouw is mijn heldin!

Vrouwen in de paskamer

Elke vrouw die bij mij in de winkel de drempel overgaat en uiteindelijk in de paskamer staat, beschouw ik als een heldin. Zij staat hier met haar onzekerheid, pijn, zorgen en angst zichzelf bloot te geven. Iedere week ontmoet ik nieuwe heldinnen. De verhalen die ik hoor over negatieve ervaringen in andere lingeriezaken, over het leed van pijnlijke borsten, de zoektocht naar een comfortabele, passende beha en het uitstelgedrag om toch de paskamer binnen te gaan. De vrouw die zich uiteindelijk toch letterlijk en figuurlijk blootgeeft in de paskamer, is mijn heldin!

Onzichtbaar en stilletjes

En vast en zeker vergeet ik nu de verborgen heldinnen. De vrouwen die niet op de voorgrond treden en stilletjes heldendaden verrichten. Mij een Whats-appje vol lieve woorden sturen op onverwachte momenten. Aan me denken in situaties waarin ik het lastig heb. Een kaartje in de brievenbus stoppen of een bosje bloemen laten bezorgen omdat ze me willen bedanken. Of de vrouw die me toelacht, me spontaan knuffelt en me een kus op mijn wang geeft. Deze stille, daadverrichtende vrouw is mijn heldin!

Wie is jouw heldin?

Je kunt heldinnen herdenken, eren, feliciteren, aanmoedigen, benoemen én je kunt je bij hen aansluiten om hun voorbeeld te volgen. Ga op zoek naar inspirerende vrouwen om je heen en maak kennis met hun opvattingen, werk en leven. Wil je meer lezen over internationale vrouwendag? Of wil je weten welke activiteiten er gepland zijn op deze dag? Kijk dan op de site http://www.internationale-vrouwendag.nl en ontdek jouw heldin.
Weet je al wie jouw heldin is? Laat het haar weten, aanstaande vrijdag 8 maart, op internationale vrouwendag!

Ingrid Wunnekink

2 replies added

  1. Wat een prachtig blog weer, Ingrid, dank je wel! Mooi dat je ook de verborgen heldinnen noemt, ook zij zijn onmisbaar <3

  2. Alle vrouwen, groot of klein. Maar vooral mijn moeder die mij leerde dat ik mijn dromen moest volgen. En van de auteurs: Renate Dorrestein.

Leave your comment