Wat gebeurt er met je borsten als je intensief sport?

In de maand december hoorde ik het keer op keer. Gezucht en gesteun vanuit de paskamers en de belofte dat er in januari echt een start gemaakt moet worden met de strijd tegen de kilo’s. De dames in kwestie hebben genoeg van hun extra gewicht en lingerie en kleding die te strak aanvoelt. Ik hoor goede voornemens over een lidmaatschap bij de sportschool, het inzetten van een personal coach, het kopen van het nieuwste dieetboek en het downloaden van een app om een voedingsdagboek bij te houden. Nu het nieuwe jaar gestart is, hoor ik dat velen hun voornemens inderdaad werkelijkheid laten worden en ze zijn vol goede moed begonnen met meer sporten en minder eten. Wauw! Wat goed! Graag vraag ik heel even je aandacht voor het volgende.

Beweging

Borsten bevatten geen spieren, waardoor ze passief meebewegen als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug en op langere termijn zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Bij een groter dan gemiddelde borst is de beweging nog groter. Een borst van D cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensieve beweging.

Grote én kleine borsten

Wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Zeker bij een intensieve sport als hardlopen bewegen alle borsten mee, ook de kleinere. Een gewone beha, die wellicht prima functioneert tijdens het winkelen of werken, voldoet niet tijdens het hardlopen. Dan heb je echt een goede sportbeha nodig. Het borstweefsel kan onherstelbaar uitrekken als je je borsten onvoldoende ondersteunt . Het resultaat is minder leuk; je borsten kunnen gaan hangen.

Twee gewone beha’s over elkaar aan

We horen het in onze winkel vaak, dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt. Stop daar alsjeblieft mee! Een gewone beha reduceert de beweging van je borsten maar met 35 procent en een sportbeha maar liefst met 78 procent. Een sportbeha geeft niet alleen meer ondersteuning tijdens het sporten, maar is ook gemaakt van functioneel materiaal waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Verder geeft een sportbeha je meer bewegingsvrijheid en minder kans op irritaties. Een goede sportbeha heeft een bredere onderband dan een gewone beha, wat zorgt voor een optimale stabilisering van de borsten.

Must-have voor sportvrouwen

Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke vrouw die hardloopt, paardrijdt of een andere intensieve vorm van sport beoefent. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige intervaltraining of duurloop vraagt om meer ondersteuning dan een yogales. Als je een sportbeha gaat kopen, zorg dan dat je met een goed passend model naar huis gaat. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen weten niet precies welke behamaat ze hebben. De medewerksters van Love-li lingerie zijn zelf ook fan van sporten, in het bijzonder van hardlopen, en expert op het gebied van sportbeha’s. We helpen je dus graag met het adviseren en aanmeten van de meest geschikte sportbeha voor jou.