tieners

‘Ingrid, wanneer moet mijn dochter haar eerste beha?’ Een goede en begrijpelijke vraag, maar een pasklaar antwoord is lastig te geven. Er is namelijk geen vast moment waarop je dochter haar eerste beha moet aanschaffen. Niet zoals het moment waarop ze aan de basisschool begint of het moment waarop ze deze weer verlaat. In mijn jeugd was het, in mijn beleving in ieder geval, gebruikelijk dat wanneer je naar het voortgezet onderwijs ging, je in de grote vakantie een agenda, kaftpapier, etui, pennen, tas, gymspullen én een beha ging kopen. In de vakantie kon je dan alvast wennen aan dat ‘onding’ en zodra je de middelbare school binnenstapte, wist iedereen dat jij al een beha droeg.

Vijf stadia

Meisjes komen rond hun elfde jaar in de puberteit. Deze start met een versnelde lengtegroei en binnen enkele maanden wordt de lengtegroei gevolgd door de borstontwikkeling. Hierin zijn vijf stadia te onderscheiden (ontwikkeld door de Britse kinderarts James Mourilyan Tanner):

  • Stadium 1 is de prepuberale fase. Hierin is nog geen sprake van enige borstontwikkeling.
  • In stadium 2 start de eerste groei van de klierschijf. Deze wordt goed voelbaar onder de tepelhof.
  • In het derde stadium ontwikkelt de klierschijf zich verder en er ontstaat een lichte welving van de borsten waarbij deze kegelvormig worden.
  • In stadium 4 verheft de tepelhof zich tijdelijk iets boven het niveau van de borst.
  • In het laatste stadium, stadium 5 is de borst bolvormig en is de tepelhof niet meer verheven. Deze vijfde fase wordt ongeveer twee jaar na de eerste ontwikkeling van de klierschijf bereikt en valt doorgaans samen met de eerste menstruatiebloeding.

Wanneer je dochter haar eerste beha nodig heeft, is dus niet aan een leeftijd gebonden. Ieder lichaam ontwikkelt zich op haar eigen tempo. Als ze zich zonder beha niet meer prettig voelt, omdat haar groeiende borsten zichtbaar worden door de kleding, of als haar borsten pijn doen tijdens het lopen of sporten, dan is het tijd om een beha te gaan dragen. Wanneer vriendinnen al een beha dragen, is de drempel lager om er ook eentje aan te willen.

Welke maat?

Het kopen van een eerste beha is voor elk meisje een spannende gebeurtenis. Misschien schaamt ze zich een beetje en wil ze eigenlijk niet of is ze juist enorm blij en opgewekt dat ze er eindelijk eentje mag. Welke maat is afhankelijk van de kledingmaat en de grootte van de groeiende borst. De tienerbeha’s zonder beugel zijn verkrijgbaar in de maten 65-75 AA, 65-80 A en 65-75B. Het belangrijkste is dat de beha goed past en lekker zit en dat je dochter zich er prettig in voelt.

Gevoelige borsten

Veel meisjes ervaren gevoelige borsten op het moment dat ze zijn begonnen met de puberteitsontwikkeling. Dit is vergelijkbaar met de pijnklachten die vrouwen ervaren in de dagen voor de menstruatie of rondom de eisprong. Als stadium 5, het stadium van ‘de volwassen borst’ is bereikt, wil dat niet zeggen dat de borst is uitgegroeid. Tijdens elke menstruatiecyclus ontwikkelen zich melkkanalen onder invloed van het hormoon progesteron, waardoor de borsten groter worden. Het is daarom belangrijk om advies te vragen over de juiste maat bij iedere aanschaf van een nieuwe beha. Uiteraard helpen we jou en je dochter graag als jullie samen naar Love-li lingerie komen voor de allereerste, de tweede, derde of daaropvolgende beha’s. We zorgen ervoor dat het passen en kopen van beha’s leuk is om te doen.

Leave your comment