PR_CH_5537_1627_364_A09_125_rgb_1920

Hoe gaat het met je goede voornemen om te beginnen met sporten? Of om vaker te gaan? Naast goede schoenen en sportkleding is het belangrijk dat je kiest voor een passende en goede sportbeha. De meeste dames weten het wel, maar stellen de aanschaf van een nieuwe sportbeha uit. Herkenbaar?

Voordat je je oude beha wéér aantrekt en naar buiten rent om aan je intervaltraining of duurloop te beginnen, vraag ik graag heel even je aandacht voor het volgende.

Beweging

Bij sport is de borst volop in beweging, maar onze borsten zijn niet op deze bewegingen voorbereid. Om pijn en uitrekken van het gevoelige bindweefsel te voorkomen, is het dragen van een sportbeha verstandig.

Borsten bevatten geen spieren, waardoor ze passief meebewegen als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug en op langere termijn zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten en het uitrekken van banden en pezen. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Bij een groter dan gemiddelde borst is de beweging nog groter. Een borst van D cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensieve beweging.

Grote én kleine borsten

Wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Zeker bij een intensieve sport bewegen alle maten borsten mee, ook de kleinere. Een gewone beha, die wellicht prima functioneert tijdens de dagelijkse bezigheden of werken, voldoet niet tijdens het hardlopen, kickboksen, paardrijden of andere vorm van intensieve sport. Het borstweefsel kan onherstelbaar uitrekken als je je borsten onvoldoende ondersteunt, dus dan heb je echt een goede sportbeha nodig.

Twee gewone beha’s over elkaar aan

We horen het in onze winkel vaak, dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt of omdat “het er dan nog een beetje fatsoenlijk uitziet”. Stop daar alsjeblieft mee! Een sportbeha maakt inderdaad geen mooie vorm en geeft ook geen goed decolleté, maar het reduceert de beweging van je borsten met maar liefst 78 procent. Een gewone beha met slechts 35 procent.

Een sportbeha geeft niet alleen meer ondersteuning tijdens het sporten, maar is ook gemaakt van functioneel materiaal waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Verder geeft een sportbeha je meer bewegingsvrijheid en minder kans op irritaties. Een goede sportbeha heeft een bredere onderband dan een gewone beha, wat zorgt voor een optimale stabilisering van de borsten.

Must-have voor sportvrouwen

Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke vrouw die hardloopt, paardrijdt of een andere intensieve vorm van sport beoefent. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige intervaltraining of duurloop vraagt om meer ondersteuning dan een yoga- of pilatesles. Als je een sportbeha gaat kopen, zorg dan dat je met een goed passend model naar huis gaat. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen weten niet precies welke behamaat ze moeten dragen. De medewerksters van Love-li lingerie zijn zelf ook fan van sporten, in het bijzonder van hardlopen, en expert op het gebied van sportbeha’s. We helpen je dus graag met het adviseren en aanmeten van de meest geschikte sportbeha voor jou.

Leave your comment