Waarom het dragen van een optimale beha belangrijk is voor de gezondheid

Een paar weken geleden kwam ik in gesprek met Marielle van Tienen over borstgezondheid en thermografie en het belang van preventieve maatregelen om gezondheidsklachten te voorkomen. Gedurende deze maand zijn er informatiebijeenkomsten in het integraal gezondheidscentrum over dit onderwerp. Het dragen van een goed passende beha is slechts één van de vele preventieve maatregelen. Iedere vrouw zou zich moeten afvragen waar de juiste informatie te vinden is om je borsten gezond te houden in plaats van: “Wat moet ik doen om weer beter te worden.”* Marielle deed me een fantastisch aanbod waar ik graag aan meewerk. Ze nodigde me uit om op een bijeenkomst voor behandelaren en zorgprofessionals uit te leggen wat het dragen van een optimale beha kan bijdragen aan de borstgezondheid.

Klachten

In de Westerse industrielanden draagt meer dan 90% van de vrouwen een beha. Het is een vast onderdeel geworden van onze kledingcultuur. De meerderheid van de vrouwen draagt een beha die niet past of niet geschikt is. In deze gevallen verliest een beha de gunstige werking op de borst en het bewegingsapparaat en wordt zo een gezondheidsrisico. Door het langdurig dragen van ongeschikte beha’s kunnen de volgende klachten optreden.

  • Schouder- en armpijn
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Huidproblemen
  • Stagnatie in de stroming van lymfevocht

Voorkomen

Welk model beha het beste bij jou past, hangt af van de vorm van je lichaam en je voorkeuren. De meeste klachten die hierboven beschreven staan, kunnen beperkt of voorkomen worden.

  • Afdrukken van de banden op de schouders en hoofdpijn kun je voorkomen door een beha te kiezen met brede en gepolsterde schouderbanden.
  • Pijn in de rug kan worden opgelost door een ondercupband die anatomisch gevormd, elastisch en verstelbaar is.
  • Om huidirritaties en -problemen te voorkomen moet de beha absoluut vrij zijn van schadelijke stoffen.
  • Een beugelbeha die niet goed past, laat onaangename drukplekken achter en kan er voor zorgen dat de lymfestroom stagneert. Hierdoor worden afvalstoffen onvoldoende afgevoerd. De beugel van de beha moet goed om de aanzet van de borst passen om drukplekken en beknelling te beperken. Het dragen van een beugelloze beha vermindert het probleem.

Kies je ervoor om je beha uit te doen op momenten waarop je hem toch niet persé nodig hebt, dan krijgt je lichaam alle kans om zonder belemmering te functioneren. Tijdens je slaap, op een dag waarop je niet werkt, als je ’s avonds op de bank zit… Vind zelf je balans daarin.

Advies

Nog nooit heeft iemand zo ontzettend enthousiast gereageerd op de wand met beugelloze beha’s in mijn winkel als Marielle. De meeste vrouwen vinden beugelloze beha’s maar ‘oma-achtige’ dingen waar ze met een grote boog omheen lopen. Ik krijg tijdens de bijeenkomst de kans om de positieve kant van, onder andere, dit type beha’s toe te lichten en de collectie die ik heb, te laten zien. Ben je geïnteresseerd in de informatie over borstgezondheid en thermografie? Kijk dan op de site van Happy healthcare: https://happyhealthcare.nl/medische-thermografie/. Twijfel jij of je de juiste beha draagt, wil je een advies op maat en verschillende type beha’s passen? Kom dan gerust langs. De gezondheid van je borsten is belangrijk!

* bron: https://happyhealthcare.nl/medische-thermografie/