fashion-2940203_960_720

Uit angst onderwerp ik mijn borsten niet aan een maandelijks zelfonderzoek

Onderweg naar Hilversum voel ik me zenuwachtig. Ik heb een afspraak met Nicolette van der Spek, borstweefselbehandelaar en energetisch therapeut. Ik heb haar nooit ontmoet, maar het mailcontact dat ik met haar had, was hartelijk en spontaan. De foto op haar site straalt vriendelijkheid en openheid uit. Van verschillende kanten hoor ik lovende woorden over haar. Feit blijft dat een voor mij totaal onbekend persoon mijn borsten intensief gaat aanraken.

Meer leren over borsten

Ik heb de afspraak met Nicolette gemaakt omdat ik binnenkort start met de opleiding van VLOW®. Een opleiding over borstweefsel en de optimalisatie van de bloedsomloop en het lymfatisch systeem in het borstgebied. Ik wil vooral meer leren over het borstweefsel, zodat ik klanten met gevoelige of pijnlijke en gespannen borsten goed kan adviseren. Nu is het tijd om zelf ook zo’n behandeling te ondergaan.

Niemand anders dan ikzelf of mijn partner raakt mijn borsten aan

Terwijl ik de A27 opdraai, bedenk ik me, dat behalve ikzelf en mijn partner, niemand anders mijn borsten aanraakt. Sinds vorig jaar zomer, toen we op vakantie waren in Italië, voel ik regelmatig pijn in mijn linkerborst. Het was tijdens een bezoek aan Florence zelfs zo erg, dat ik in een café op het toilet mijn borst uitvoerig heb onderzocht op afwijkingen. Ik besloot mijn beha uit te doen, zodat ik het knellende gevoel kwijt was en mijn borst ruimte kreeg. Eenmaal terug op het verblijfadres heb ik contact gezocht met de huisarts.

Ik kan mezelf helemaal verliezen in doemscenario’s

Ik zie mijn borsten het liefst verpakt in mooie lingerie. Daar word ik echt trots, blij en zelfverzekerd van. Mijn in mooi lingerie gehulde borsten geven me een vrouwelijk gevoel. Maar mijn borsten zonder lingerie… Sinds vorig jaar zomer onderwerp ik ze niet meer aan een maandelijks onderzoek. Ik raak ze bij voorkeur niet meer aan. Ik bekijk mijn borsten via de spiegel om te ontdekken of er uiterlijke verschillen zijn, maar ze aanraken om oneffenheden te ontdekken, dat doe ik niet meer. Ondanks dat ik heel goed weet dat het raadzaam is om te doen en ik het ook altijd mijn klanten adviseer, doe ik het zelf niet meer. Uit angst. Grote angst om te ontdekken dat er iets zit wat er niet hoort. Ik kan mezelf helemaal verliezen in doemscenario’s. Wat als er kwaadaardige knobbels ontdekt worden? Wat als ik in ‘de molen’ terechtkom?

Natuurlijk zorg ik goed voor mijn borsten

Een bestelbus haalt me rechts in. Ik kijk verbaasd naar het verkeer dat zich om me heen bevindt en stuur mijn auto naar de rechterbaan. Even opletten nu. Nog 10 kilometer te gaan voordat ik bij Nicolette ben. Mijmerend rijd ik door. ‘Natuurlijk zorg ik wel goed voor mijn borsten’ zeg ik tegen mezelf. Maar is dat wel zo? Het kan beter, veel beter. Ik spreek mezelf moed in. Ik draag goed passende beha’s en ik wissel beugelbeha’s met beugelloze exemplaren af. Ook loop ik thuis regelmatig zonder beha rond. Ik ben alert op uiterlijke veranderingen en verschillen. Pijnlijke of rode plekjes noteer ik in mijn agenda. Zodoende ontdek ik patronen en weet ik dat ik de gevoeligheid vooral ervaar op momenten in mijn cyclische periode. Ik geef een beetje gas. Als ik blijf mijmeren op de rechterbaan kom ik nog te laat.

Nicolette verstaat de kunst

Korte tijd later parkeer ik mijn auto voor de praktijk van Nicolette. Ik loop de oprit op, zoek even naar de voordeur en druk op de bel. Nicolette opent de deur met een grote zwaai en begroet me. “Hai Ingrid!” Ze houdt verontschuldigend een hand voor haar mond. Ze is nog bezig met haar verlate lunch omdat de afspraak van die ochtend behoorlijk was uitgelopen. Of ik even bij haar wil komen zitten met een kopje thee of koffie. Terwijl ik binnenstap springt een hond enthousiast heen en weer achter de glazen deuren die de hal scheiden van de woonkamer. Of ik bang ben voor honden? Als ik ontkennend mijn hoofd schud, laat Nicolette de hond, genaamd Moos, vrij. Enthousiast springt ze tegen me aan om kennis te maken. Nicolette biedt me een kop thee aan en gaat verder met haar lunch. Alle spanning vloeit uit me weg. Het klopt. De foto, de site, het mailcontact, de lovende woorden die ik heb gehoord. Nicolette verstaat de kunst om vrouwen op hun gemak te stellen. Ik weet het nu al, ook de afspraak van vanmiddag gaat ver uitlopen.

Leave your comment