Stop met (mijn) struisvogelpolitiek

Ik ben bang. Ik laat niks merken aan de jonge vrouw in de paskamer. Het kost me moeite, want mijn keel knijpt dicht en ik voel een steen in mijn maag. Ik adviseer haar over haar nieuwe behamaat en kijk goed of de beha haar littekens vrij laat. Ze is herstellende van een borstreconstructie nadat ze anderhalf jaar geleden plotseling te maken kreeg met borstkanker. Amputatie van beide borsten, chemo’s en bestralingen. Gedurende die tijd kwam ze zo nu en dan thee drinken in de winkel om te vertellen hoe het met haar ging. 1 op de 7 vrouwen krijgt ermee te maken. Toen ik de winkel zes jaar geleden opstartte, was dat getal nog 1 op de 8. Het percentage stijgt. En ik ben bang.

Kop in het zand steek politiek

Natuurlijk weet ik dat ik mijn borsten regelmatig moet controleren op oneffenheden en afwijkingen. Op strengetjes, bultjes, bobbeltjes, knobbeltjes, plekjes, verkleuring en temperatuurverschillen. Doe ik dat voldoende? Nee! Iedere keer als mijn borsten gevoeliger zijn dan normaal, ben ik blij dat het na verloop van tijd vanzelf over is. Inmiddels is het zover gekomen dat ik het helemaal nalaat om te controleren. Mijn angst om iets te voelen is te groot. Dan volgt namelijk de weg via de huisarts naar het ziekenhuis naar de mammografie met de plaat van 18 kg die op m’n borsten gedrukt wordt… Wat als er echt iets aan de hand blijkt te zijn? Dan zit ik dus in ‘de mallemolen’. Daarom doe ik NIKS! Dit gedrag gaat vele mijlen verder dan ‘de kop in het zand steek politiek.’

Flabbergasted

Mijn mobiel geeft het geluid van een ontvangen chatbericht. Ik lees dat een voor mij onbekende vrouw, Ellie, contact met me zoekt. Ze heeft mijn naam doorgekregen van, hoe kan het ook anders, Marielle van Happy Healthcare met wie ik al een kort lijntje heb over preventieve maatregelen voor borstgezondheid. Ellie geeft borstweefselbehandelingen en wil graag met mij in gesprek omdat ik een vrouw ben die met vrouwen werkt. Ze gelooft in een samenwerking om informatie over voorzorgsmaatregelingen voor borstgezondheid te verspreiden. Ze vraagt in haar bericht of het goed is dat ze me belt. Ik ben flabbergasted. Dit is geen toeval. Natuurlijk wil ik in contact komen met haar!

Liefdevolle verzorging en preventie

Na een korte kennismaking via de telefoon, legt Ellie me uit wat ik al weet. Iedere borst bevat knoopjes, bobbels en oneffenheden. Ze zijn ontstaan door de afvalstoffen die in de loop van de jaren opgeslagen worden in de borsten. Door de lymfestroming op gang te brengen, worden deze afvalstoffen afgevoerd en worden de borsten gezonder. Na informatie over de massages, biedt Ellie me een borstweefselbehandeling aan om me te laten ervaren hoe het voelt. Haar behandelingen zijn gericht op het voorkomen van borstklachten en het ondersteunen van vrouwen (en mannen) met gediagnosticeerde borstproblemen. De behandelingen zijn op preventieve basis en zijn daarom bij uitstek geschikt voor gezonde borsten en het voorkomen van klachten. Ik vertel Ellie over mijn angst. Het werkt bevrijdend om met haar te praten. Ik ben opgelucht dat ik mijn bange gevoelens eindelijk omzet in een actieve, liefdevolle verzorging en preventie. Ik stop met lijdzaam afwachten totdat het 18 kg zwaar wegende ‘monster’ wel of niet op mijn pad komt. We maken een afspraak voor over twee weken.

Positief in het leven

De vrouw in de paskamer is opgetogen en blij. Eindelijk vóelt ze zich weer vrouw. Ze zoekt een aantal mooie lingeriesets uit en geeft vol afschuw de medische beha die ze na haar operaties heeft moeten dragen aan mij. “Gooi deze alsjeblieft voor me weg, ik wil hem nooit meer aan”. Haar haar begint weer te groeien, de kleur op haar gezicht is terug. Ze straalt. Voor me staat een vrouw die positief in het leven staat. Ik besluit mijn struisvogelgedrag aan de kant te schuiven en maak de afspraak met mezelf dat ik vanavond nog mijn borsten aan een goede controle onderwerp.