september

September, borstgezondheidsmaand

Als ik ‘s ochtends wakker word en me omdraai voel ik het al… De pijn in mijn rechterborst is nog steeds aanwezig. Al een paar dagen. Ik druk er voorzichtig tegenaan. Het voelt iets beter dan gisteren, maar toch… Helemaal gerust ben ik niet. Dit is niet zoals het hoort. Ik stuur Ellie, borstweefseltherapeute en masseuse, een whatsapp en uit mijn bezorgdheid. Ze stuurt vrijwel direct een berichtje terug en geeft aan dat het een ontstekinkje kan zijn of een verandering in mijn hormonen. Ze drukt me op het hart dat ik bij twijfel de huisarts moet bellen. Dat doe ik. Tegen de assistente vertel ik wat ik de afgelopen dagen heb gevoeld en hoe mijn borst eruitzag. Ze adviseert me om in de komende dagen een koelcompres te gebruiken en na het weekend terug te bellen als de situatie onveranderd is. Dat ga ik doen en ik besluit dat ik de komende dagen uitsluitend beha’s zonder beugel of zelfs geen beha wil dragen.

Toen ze ‘schoon’ was

Ze komt de winkel binnen. Stralend. Ze ziet er fantastisch uit! Twee jaar geleden kwam ze me vertellen dat ze naar de huisarts was gegaan omdat ze zich zo moe en futloos voelde. Ze had ook iets in haar borst waargenomen waar ze zich zorgen om maakte. En inderdaad werd er borstkanker geconstateerd. Gedurende het jaar dat ze ziek was, geopereerd werd, chemokuren onderging en haar borstreconstructie plaatsvond, kwam ze zo nu en dan thee bij me drinken in de winkel om me op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Vorig jaar hebben we samen een feestje gevierd in de paskamer omdat ze toen ‘schoon’ was en weer mooie lingeriesetjes kon dragen. Zo fijn voor haar eigenwaarde, vrouwelijkheid en zelfvertrouwen.

Ze heeft gelijk

Vandaag komt ze opnieuw langs. Ze heeft het idee dat haar littekenweefsel is veranderd, het vele vocht eindelijk is verdwenen en dat haar borsten aan een andere beha toe zijn, omdat de beha’s die ze nu draagt niet meer lekker zitten. Al snel vinden we nieuwe sets waar ze blij van wordt en we praten over haar studieplannen, werk en gezondheid. Ik vertel haar schoorvoetend dat ik me af en toe zorgen maak over mijn eigen borsten en dat ik er alles aan doe om ze gezond te houden. Ik vertel haar ook dat ik vorige week de assistente van mijn huisarts heb gebeld, omdat ik vijf dagen op rij pijnlijke, gespannen en gezwollen borsten had. “En nu?” vraagt ze alarmerend? “Ingrid, je moet naar de huisarts toegaan als je last hebt! Laat ze je desnoods maar een zeur vinden, als ze iets in je bloed vinden ben je te laat! Beter te vaak zeuren en gezond blijven dan je zorgen maken en veel te lang wachten.” Ze heeft gelijk. Groot gelijk. Inmiddels voelen mijn borsten weer goed en ontspannen aan nadat ik een paar dagen een beugelloze beha of geen beha heb gedragen. Maar hoeveel vrouwen gaan gewoon door met het aantrekken van hun pijnlijke beha?

Afvalstoffen

In je borsten zitten veel lymfeklieren en –kanalen. Door beweging van je lichaam gaat het lymfevocht stromen, wat nodig is om de afvalstoffen te verwijderen. Wanneer je een beugelbeha draagt die feitelijk de lymfeklieren afknelt, stagneert de stroming en blijven afvalstoffen achter in het weefsel. Met gevoelige borsten, ontstekingen, verklevingen en eventueel cystes tot gevolg.

Zorg voor een comfortabele beha

In het kader van de maand september, uitgeroepen tot borstgezondheidsmaand, roep ik alle vrouwen die dit lezen op om eens kritisch te oordelen over het draagcomfort van je beha. Hoe ervaar jij het dragen van je beha’s? Bieden ze je de steun en het comfort waar je naar verlangt en die je borsten verdienen? Wees alert op hetgeen de beha voor je doet. Geeft hij voldoende support? Voelt hij zacht aan? Vind je het prettig als je hem draagt? Beantwoord je de vragen met een ‘nee’? Maak dan tijd om bij ons langs te komen voor advies of om een nieuwe beha aan te laten meten.

 

 

 

Leave your comment