heart-1394705_1280

Rood heeft stopkracht

Tijdens de online kleurencursus die ik volg, staat de kleur rood deze week centraal. Anne-Lies van Bloei! moedigt me middels facebookposts in de besloten groep aan om een collage te maken in rood. “Door met deze opdracht bezig te zijn, voel je wat de verschillende kleuren rood doen met je emoties.” Ik scrol door de berichten die andere cursisten delen en voel me nog niet genoodzaakt om ook iets aan de groep toe te voegen. Mijn relatie met rood is er een van de ‘haat-liefde’ soort.

Langzamerhand is het rood verdwenen

Ik herinner me dat ik jaren geleden een goed met rood gevulde kledingkast had. Van veelzijdig rode jurken, bloesjes, schoenen en laarzen tot aan lingerie toe. Van boven tot onder rood zeg maar gerust. Langzamerhand is het rood verdwenen en heeft het plaatsgemaakt voor zwart en donkerblauw. Deze twee deden hun uiterste best om mijn kast en lades te kleuren, maar hoezeer ze zich ook inspanden, de échte kleur konden ze niet brengen. Het is Anne-Lies gelukt om in de kleurencursus die ik in het voorjaar bij haar volgde, het zwart en donkerblauw een handje te helpen. Ze reikte kleuren aan als groen, geel, zachtroze, koningsblauw en zelfs een beetje rood. Het zwart en donkerblauw knapten daar zienderogen van op.

Het nieuw aangeschafte rode bloesje heeft echter alleen gestraald in de kast. Als ik het droeg werd de liefde voor rood die ik zo graag wilde voelen verdrongen door mijn haat voor rood. De haat die vooral gevoed wordt door een grote angst. Angst om te verliezen.

De vermoeidheid huilt het hardst en is ontroostbaar

Rood, helderrood, doet me denken aan bloed. De kleur van levenslust, vitaliteit, kracht, energie en passie en liefde. Dat mooie, fijne rood is bij mij in gevaar. Sinds februari dit jaar kamp ik met een hevige bloedarmoede omdat de ijzervoorraad in mijn lijf totaal uitgeput is. Iedere maand verlies ik door heftige bloedingen een beetje meer kracht en energie. Nu het ijzer op is en er geen reserves opgebouwd kunnen worden, wordt er geput uit andere voorraden. Ik verlies steeds meer. Hormonen, mineralen, spierkracht, nagels, haren…

De vermoeidheid huilt het hardst en is ontroostbaar. De onzekerheid en het gebrek aan zelfvertrouwen groeien door de duizeligheid die zich steeds vaker laat gelden. De concentratie en het doorzettingsvermogen zijn alleen aanwezig als er ‘met geweld’ een focus op wordt gelegd. De energie en kracht om te werken, te sporten, de boodschappen te doen of om gezellig met manlief of vriendinnen iets leuks te ondernemen, ontbreken. Alle alarmbellen in mijn lijf gaan af, de signalen zijn duidelijk. Er moet ijzer komen. Nu!

Ik wil het op z’n minst een kans geven

En dan ineens is daar rood in de kleurcursus. Voorafgegaan aan indigo, geel, bruin en groen. Ik schrik van deze kleur. “Nee! Geen rood!” Onderaan de mail van Anne-Lies lees ik dat ik de opdrachten mag staken of achterwege kan laten als ik er niet aan toe ben, als het teveel weerstand oproept. Na de kleuren die in de voorgaande weken centraal stonden, besef ik dat rood wellicht een prachtig en logisch vervolg is. Ik wil het op z’n minst een kans geven. Ik blader langzaam terug door mijn notitieboek en laat de kleuren en hun betekenis nogmaals op me inwerken.

“Indigo is de kleur van de nacht en van inzichten.” Ik lees door wat Anne-Lies schrijft over de kleur waar ik weinig mee bekend ben. “Het verstillende effect van de donkere uren geeft ruimte aan al wat er werkelijk in je leeft. Door het wegvallen van dagelijkse ruis en door goed te luisteren, ontstaat er zelfreflectie. Het is de plek van je interne afdeling van serieuze zaken. Het is daar waar je luistert naar je eigen unieke verhaal. Hoe ga jij vormgeven aan hetgeen je te vertellen hebt? En welk mentale gave gebruik je om woord bij de daad te voegen? Dat is waar Indigo over gaat! Daarnaast helpt deze kleur je oude opgelegde gedragspatronen, die je nu niet meer dienen, te veranderen of los te laten.

Geel, vertelt Anne-Lies, is de kleur van de zon en de stille kracht ervan. De stralende kleur maakt van alles in je wakker, opdat je focus kunt ervaren en doelbewust kunt zijn. Eigenschappen om je makkelijker te kunnen richten op wat je wilt bereiken in het leven. Wat is jouw doel of missie en welke kennis heb je daarvoor nodig? Geel is de kleur van kennis, concentratie en van zelfvertrouwen daar te komen waar je wilt.”

Anne-Lies maakt duidelijk wat bruin wil zeggen: “Bruin is de kleur van de aarde en alles wat de aarde ons geeft. Het is wat je nodig hebt als basis om je leven verder op te bouwen. Bruin is de kleur van eenvoud, veiligheid, structuur en van logisch en praktisch kunnen denken en handelen. Een basis om te gebruiken als vertrekpunt voor je verdere volwassen leven maar ook om thuis te komen, te aarden en tot rust te komen. Bruin helpt je te verwerken, los te laten en weer met beide benen op de grond te staan. Klaar voor nieuwe groei. Het natuurlijke proces!

Omarmen van groen geeft je rust en ruimte. Groen toevoegen aan je leven zorgt dat je kracht voelt en blijft staan. Ook, of juist als de buitenwereld wiebelt. Herfstgroen is de kleur die je in de herfst helpt je potje energie te bewaken. De lente strooit alles rond, maar de herfst weet beter en is volgroeid. Deze groen zorgt dat je je energie zorgvuldig doceert. Dat je de leiding neemt over hoe jij je energie uitgeeft en waaraan.“

Ik lak mijn nagels in glanzend donkerrood

Nu Anne-Lies deze week rood ‘in the picture’ zet, doe ik dapper een poging om de liefde voor rood te voelen in plaats van de angst te laten regeren. Ik lak mijn nagels in glanzend donkerrood. Ik fleur de woonkamer op met een vaas rode rozen en kijk met meer aandacht naar de rode meubels en accessoires in huis. Binnen de terracotta gekleurde muren in de slaapkamer voel ik me veilig. Ik koop een nieuw donkerrood truitje en vis een rode sjaal uit mijn lade die jaren terug tot mijn ‘most favorites’ behoorde, maar die ik de laatste tijd nauwelijks gedragen heb. Hij matcht tot mijn grote vreugde perfect bij het truitje.

Deze week moet ik opnieuw naar de poli om bloed te laten prikken. Ik voel me zenuwachtig en heb moeite om me te ontspannen. De angst komt dreigend op me af en zet alles in een duistere waas. Tranen wellen op. Terwijl ik mijn zorgpasje aan de ‘prikzuster’ geef, meld ik dat ik me niet zo lekker voel. Ze spreekt me direct geruststellend toe en stelt me daarmee op mijn gemak. Ik ben verbaasd dat het prikken dit keer vlot, soepel en pijnloos verloopt.

Het is hoog tijd voor stilstand

Rood heeft de eigenschap dat het mensen kan laten stoppen. Denk daarbij aan remlichten, verkeersborden en rood gekleurde ‘verboden toegang’ signalen. Als je stopt voor rood, geef je aandacht aan de situatie die gevaar oplevert als je doorgaat. De gedachte daaraan laat je als vanzelf stilstaan.

Het is hoog tijd voor stilstand. Om indigo z’n werk te laten doen om te veranderen en los te laten. Geel te gebruiken voor concentratie en de opbouw van zelfvertrouwen. Het is ook tijd om bruin in te zetten voor verwerking van het oude om zodoende mogelijkheden te creëren voor nieuwe groei. En tijd voor groen om je armen omheen te slaan voor ruimte en rust.

Ik sta stil bij wat donkergekleurd herfstrood voor mij betekent en wat het met me doet. Als ik mijn focus leg op al het donkerrood wat ik deze week opmerk in kleding en accessoires, in huis en in de natuur, dan ervaar ik een weldaad aan rust, warmte en veiligheid. Ik besef dat ik mijn eigen bloed donkerder rood wil laten kleuren zodat het mij diep vanbinnen dezelfde waarden kan schenken. Daarbij heb ik de kleur rood hard nodig. Rood heeft namelijk stopkracht.

Groet, Ingrid

PS Wil jij ook zo’n kleurencursus volgen? Dat kan! Maak kennis met Anne-Lies van Bloei! en ontdek hoe zij kleur kan toevoegen in jouw leven.

Leave your comment