woman-466130_960_720

Voldoe ik aan alle toelatingseisen? Nee. Terwijl ik de mail verstuur om me aan te melden voor de opleiding tot borstweefselbehandelaar weet ik dat ik niet word aangenomen. Ik beschik over onvoldoende medische kennis en heb geen eigen praktijk waar ik massages of behandelingen geef. Ik heb eerlijk gezegd ook geen tijd om per week 3 of 4 cliënten te behandelen tijdens de drie maanden die de opleiding duurt. Toch verstuur ik de mail, want ik wil ergens beginnen.

‘Schoon’ verklaard

De vrouw staat bij me in de paskamer. Ze maakt een gespannen indruk. Ze is ‘schoon’ verklaard door de arts die haar behandelde nadat er borstkanker was geconstateerd. Het foute en onrustige weefsel is weggehaald en volgens de arts mag ze nu weer alle beha’s dragen die ze wil. “Het kan geen kwaad” had hij tegen haar gezegd.

Maar ze twijfelt. Ze twijfelt enorm, want de beha’s die ze een tijd geleden opgetogen en blij had gekocht, omdat ze beter was verklaard, doen pijn. Vooral na een dag werken of als het zo warm is. “Ik heb ’s avonds de striemen in mijn huid staan en mijn borsten voelen gespannen en pijnlijk aan. Wat moet ik doen?” Haar ogen vullen zich met tranen.

Gespannen en gezwollen borsten

“Uitdoen” zeg ik. “Doe die beha uit als hij niet lekker aanvoelt.” Dit zeg ik vaker tegen vrouwen die met soortgelijke klachten komen. Schoenen en te strakke kleding trekt iedere vrouw na een dag werken bij thuiskomst uit, maar een knellende beha laten de meeste vrouwen gewoon aan. Met als gevolg dat er rode vlekken en pijnlijke schuurplekken op de huid zichtbaar zijn. In extremere gevallen doen ook de borsten pijn. Ze zijn gezwollen en voelen gespannen aan.

Zelf merk ik dat mijn borsten van dag tot dag anders aanvoelen. De ene dag ontspannen en zacht, de andere dag heb ik pijnlijke plekken en voel ik spanning. Ik vertel het aan de vrouw in de paskamer en ze knikt bevestigend.

Ik zoek het op

Hoe dat precies komt? Ik weet het wel ongeveer, maar niet exact. Mijn frustratie over het feit dat ik het niet weet, borrelt naar boven. Ik open Google en zoek op ‘borstweefsel’. Al gauw kom ik op een site terecht waar wordt uitgelegd hoe borstweefsel is opgebouwd en hoe het lymfestelsel in de borst eruitziet. Ik laat de afbeeldingen aan de vrouw zien en leg haar uit dat ze door de beha uit te doen, het lymfevocht makkelijker stroomt en de doorbloeding beter wordt waardoor de borsten meer en meer kunnen ontspannen.

De opleiding tot borstweefselbehandelaar

De vrouw lijkt mijn gevoel niet op te merken, want ze is in gesprek met haar zus over hetgeen ik haar zojuist heb verteld. Ik voel het wel degelijk. De frustratie over mijn onvermogen groeit met de minuut. Ik raak verstrikt in het besef dat ik onvoldoende weet over borstweefsel. Ik weet veel over maten, modellen, pasvormen en stoffen van beha’s, maar over borstweefsel weet ik feitelijk niks. ‘Google knows all’ en Google heeft me dit keer geholpen, maar na deze ene keer is het klaar. Ik weet het nu zeker: ik geef me op voor de opleiding tot borstweefselbehandelaar en het kan me niet schelen dat ik niet aan alle toelatingseisen voldoe. Ik ervaar vanzelf wat er wél mogelijk is.

Uit die beha!

Opgetogen kijkt de vrouw in de paskamer me aan. Ze is ontzettend blij met mijn uitleg en ze kiest voor een mooie beha zonder beugel en een comfortabele top. De angst voor haar gespannen borsten heb ik met mijn advies kunnen wegnemen.

Ik vertel haar dat ze de beugelbeha best aan kan doen op momenten dat ze naar een feestje gaat of tijdens een gelegenheid waar ze zich mooi en zelfverzekerd wil voelen, maar ze is vastbesloten om haar beha vaker uit te doen en haar bosten lucht en ruimte te geven. “Het is zo simpel, maar ik was er nooit op gekomen. Uit die beha!”

Een optimale borstgezondheid

Ik heb de mail nog niet verzonden of de telefoon gaat. Het is José van Lifestream die de opleiding voor VLOW®-borstweefsel-behandelaars* verzorgt. Ze meldt me meteen dat ik niet voldoe aan alle eisen, maar dat ze het geweldig vindt dat ik als eigenaresse van een lingeriezaak meer wil leren over borstweefsel en preventieve maatregelen voor een optimale borstgezondheid. Het gesprek duurt minstens een uur en ik word steeds enthousiaster. José belooft me dat ze een mogelijkheid creëert om me de theorie omtrent borstweefsel en borstgezondheid eigen te maken. Ik ga naar de vakantie zeker van haar horen, want “iedere lingeriespecialist zou dit moeten weten” en dat ben ik roerend met haar eens.

* De behandeltechniek VLOW® staat voor Veno Lymfatische Optimalisatie van Weefsel.

4 replies added

  1. Ik stuur regelmatig cliënten door naar jouw zaak. Ik hoop dat ik ook wat voor jou ( cliënten) kan betekenen.
    ? Ellie

  2. Joke 04/10/2019 Beantwoorden

    Prachtig blog Ingrid en zo supergaaf dat je dit gaat doen!

    • Dank je wel Joke. Heel fijn om meer over borstweefsel te leren zodat ik vrouwen met klachten kan adviseren en doorverwijzen.

Leave your comment