d03b87bd-674f-4bbc-a84d-b0d746470068

Pi, de rode draad in ons leven

“Als jij bij mij komt wonen, laat ik een π teken op mijn arm tatoeëren.” “Huh?” zei ik? “Waarom? Je vindt tatoeages lelijk!” “Let maar op”, zei hij, “want alles klopt”.

Een half jaar later prijkte het teken op de binnenzijde van zijn linkerarm. Hij liet het me zien op het moment dat ik thuis kwam van mijn werk. Ik wist niks van de afspraken die hij had gemaakt om de tatoeage te bespreken en te laten zetten. “Kijk”, zei hij, “het teken zit dichtbij mijn hart” en hij drukte zijn arm stevig tegen zich aan. Ik wist niet goed wat ik ervan moest denken. Ik vond het eng. We kwamen beiden uit een roerige tijd. Allebei hadden we twee relaties achter de rug en we zaten in een periode waarin we te maken hadden met emoties van verdriet, onzekerheid, schaamte en, in mijn geval, een gebrek aan (zelf)vertrouwen. De tatoeage moest van hém zijn en niet over ‘ons’ gaan, want ik durfde nog niet te geloven in een lange toekomst samen.

Pi-dag, 14 maart

Op Pi-dag, 14 maart, wordt wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feest gevierd. Pi-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor pi 3,14 is. Persoonlijk heb ik helemaal niks met wiskunde en de tekens voor berekeningen. Ik weet wel dat je met Pi de omtrek en de oppervlakte van een cirkel en de inhoud van een bol kunt berekenen. Wiskunde was nooit mijn favoriete vak op school. Ik haalde onvoldoende na onvoldoende. Toen ik de overstap maakte van 3 naar 4 Havo heb ik afscheid genomen van wiskunde en koos ik voor een vakkenpakket zonder lastige opgaven.

Verankerd

Tatoeages intrigeren me. Ik was er, net als Peter, altijd op tegen. Ik vond het vaak lelijke ‘plakplaatjes’ en was overtuigd van het feit dat het een ‘verminking’ van je lichaam was. Totdat ik er zelf een heb laten zetten waar ik tot op de dag van vandaag blij mee ben en het als een sieraad beschouw. Ik zie regelmatig vrouwen (en mannen) in de paskamer van mijn winkel met tatoeages. Soms vraag ik naar het verhaal erachter en dan hoor ik de meest prachtige ervaringen en situaties die zijn verankerd in de tekening op het lichaam.

Alles klopt

Pi is het teken voor een getal dat oneindig doorgaat en de uitkomst die een berekening met Pi geeft, is dus altijd imperfect. Om er berekeningen mee uit te kunnen voeren, is het getal afgerond tot 3,14. Het Pi-teken is voor ons een rode draad in ons leven. Wij, Peter en Ingrid, afgekort PI, zitten beiden in onze derde relatie en hebben een leeftijdsverschil van veertien jaar. Onze relatie is niet perfect, maar we focussen op het goede, want goed is goed genoeg. Inmiddels, nu twee jaar na het moment dat de tatoeage is geplaatst, durf ik te geloven in de oneindigheid van onze liefde. Omdat die oneindigheid het lastig maakt om op te kunnen rekenen, ronden we het af naar het nu en genieten we iedere dag van elkaar en de momenten samen. Op die manier maken we onze cirkel rond, kleuren we de oppervlakte in en kijken we met trots, liefde en vertrouwen naar de inhoud van de bol. Ik vind het een mooi verhaal voor een tatoeage. Vandaag vieren we onze PI-dag samen.

 

Leave your comment