energielek

Moeten is mogen

We zien elkaar een aantal keer per week. Iedere keer als ze me ziet, zegt ze: “Oh, ik moet écht nieuwe beha’s!” Ondertussen trekt ze de afgezakte schouderbandjes op z’n plek en duwt ze haar borsten omhoog. De panden van het vest dat ze draagt, sluit ze om zich heen. “Kom dan gewoon”, zeg ik tegen haar. “Nee, dan moet ik me uitkleden, daar heb ik echt geen zin in.” Ik zucht onhoorbaar. Ik begrijp er niks van. “Nee, ik moet” is de smoes die ik regelmatig hoor als het gaat over beha’s passen, terwijl de dames in kwestie echt een nieuwe ‘moeten’. Het is weer een “nee” die ik hoor. Eerder zei ze: “Nee, ik moet m’n dochter van school halen. Nee, ik heb werk dat eerst af moet. Nee, ik moet de boodschappen nog doen.”

Energielek

Energielekken zijn energievreters waardoor je veel energie verspilt en je de energie uit je lichaam voelt wegstromen. Het gaat in feite om energieverspilling aan acties die niks opleveren. Bijvoorbeeld aan het ophalen van je schouderbandjes, het rechttrekken van je kleding en het zo onopvallend mogelijk omhoog duwen van je borsten. Ook het herhaaldelijk tegen jezelf en anderen zeggen dat je echt een nieuwe beha moet terwijl je nog zoveel andere dingen moet doen, is een energielek.

Dit energielek verkiezen veel vrouwen boven het comfort, zelfvertrouwen en vrouwelijkheid die ze voelen als ze een passende en goede beha dragen. Waarom? Is het echt het gebrek aan tijd? Is het de confrontatie met de spiegel in de paskamer? De rek is uit je beha, het draagcomfort is verleden tijd. Dat is een feit. Je hebt er geen invloed op, maar je stopt er wel energie in. Het levert je niks op, behalve een verspilling aan energie.

Dicht het lek

Zit die ene beha niet meer lekker? Doe hem gewoon uit! Stop met het dragen van een oncomfortabele beha en dicht  het lek door tegen jezelf te zeggen dat je een nieuwe beha mág in plaats van moet. Het is veel effectiever als je invloed uitoefent op de situatie die je energie opslurpt.

Wat levert het op?

Veel vrouwen weten het, ze hebben het zelf al eerder ervaren. Het dragen van een goede beha levert je een boost aan zelfvertrouwen, je eigenwaarde schiet omhoog, je zelfbeeld plust enorm en je voelt je trots en vrouwelijk. Je merkt het pas als je een nieuwe aantrekt. Je staat meer rechtop, je bovenkleding past beter en je trekt niet langer aan de bandjes of het achterpand. Je merkt al die verschillen ineens op terwijl je naar jezelf in de spiegel kijkt en je beseft dat je dit eerder had willen doen.

Ze stapt de winkel binnen. Ik weet haar maat, ik ken haar stijl en voorkeuren. Zonder al teveel te zeggen loopt ze direct door naar de paskamer en ontdoet zich van haar bovenkleding. Vlug pak ik een aantal beha’s en hang ze voor haar klaar zodat ze ze zonder veel moeite kan aantrekken. Ik hoor opgetogen geluiden vanachter het gordijn vandaan komen. “Dit had ik veel eerder moeten doen!” “Nee”, zeg ik zachtjes, “dit had je al veel eerder mógen doen”. Ik open het paskamergordijn en kijk via de spiegel in een paar stralende ogen en beantwoord haar brede lach met een grote grijns. We hebben het voor elkaar gekregen, het energielek is gedicht.

 

 

 

Leave your comment