towels-2758723_960_720

Mijn eerste borstweefselbehandeling

Met ontbloot bovenlichaam neem ik plaats op de behandeltafel. Ik ben bij Nicolette van der Spek, borstweefselbehandelaar en natuurgeneeskundig energetisch therapeut. Zodra ik lig, dekt ze me gelijk toe met handdoeken en een deken. Een aangename warmte verspreidt zich door mijn rug. Nicolette vertelt me dat er een infraroodmat op de tafel ligt die mijn rug verwarmt en een goede doorbloeding tot stand brengt.

Haar handen bewegen zich over mijn bovenlijf

Zelf neemt ze plaats op een kruk aan het hoofdeinde van de tafel en pakt mijn hoofd tussen haar handen. Ik focus me op haar ademhaling en als vanzelf wordt die van mij rustiger. Na een poosje merk ik dat ik me meer en meer ontspan. Nicolette masseert mijn hoofd en nek en raakt een aantal drukpunten in mijn gezicht aan. Haar handen glijden naar beneden. Vanaf mijn hals naar mijn decolleté en vanaf het borstgebied naar mijn buik. Ze beweegt zich om me heen en rekt het bindweefsel voorzichtig op. Steeds meer voel ik me dieper in de tafel zakken. Haar warme, zachte handen bewegen zich langzaam, zelfverzekerd en professioneel over mijn bovenlijf.

Ik voel dat ik verkramp

Als het bindweefsel voldoende is opgerekt, neemt ze weer plaats op de kruk en legt haar handen op mijn borsten. Ze geeft aan dat ze me even de tijd geeft om eraan te wennen dat haar handen daar liggen. Ik murmel zachtjes ‘ja’ ter bevestiging en goedkeuring. Haar handen voelen in korte tijd al zo vertrouwd dat ik me veilig genoeg voel.

Nicolette bedekt mijn rechterborst met de handdoek en begeeft zich naar de linkerkant van de tafel. Ze zegt dat ze met de behandeling van mijn linkerborst gaat beginnen en pakt met beide handen de borst iets steviger vast. Ik voel dat ik verkramp. Haar vingers duwen zachtjes op plekken waarvan ik het niet prettig vind dat ze worden aangeraakt. Ik doe mijn best om me op mijn ademhaling te concentreren, maar kan niet voorkomen dat ik hoorbaar diep zucht.

Wat is het voor een soort pijn?

Ik focus me op hetgeen ik voel. Wat is het voor een soort pijn? Snijdend? Schroeiend? Stekend? Het is niet zo dat de licht duwende en kundig bewegende vingers van Nicolette me echte pijn bezorgen. Het is meer een akelig, irritant rotgevoel. Het maakt me misselijk en mijn linkerwang begint te trillen en tintelen. Ineens lijkt mijn borst te schreeuwen dat ze met rust gelaten wil worden. Dat de handen die de borst aanraken, masseren, duwen en zachtjes trekken per direct moeten stoppen.

Nicolette merkt het en begeleidt me pratend door de behandeling heen. Ze stelt vragen, legt uit wat ze aan het doen is en vertelt dat er een energiebaan vanaf mijn wang naar mijn buik via de benen naar mijn tenen loopt, die de maag van energie voorziet. Door het weefsel te behandelen, kan de energie weer vrij gaan stromen. Ze vraagt me uit te leggen wat ik voel en waar in mijn lijf het gevoel zich bevindt. Ook helpt ze me mijn ademhaling te reguleren.

Weldadige warmte en ontspanning

Het trillen van mijn wang neemt ineens af. De misselijkheid verdwijnt geleidelijk en de pijn in mijn borst verspreidt zich. Het ‘Stop! Raak me niet aan’ gevoel gaat over in het accepteren van de aanraking. Ik sta toe dat Nicolette de behandeling van mijn linkerborst afmaakt. Ondanks het feit dat de hele borst nu gevoelig is, ervaar ik een weldadige warmte en ontspanning.

De rechterborst

De behandeling van de rechterborst gaat beduidend sneller en verloopt zonder problemen. Er zitten wat gevoelige plekken. Af en toe ervaar ik venijnige steekjes en soms heb ik het gevoel alsof er met een mes in mijn borst wordt gesneden. Dit zijn echter heel kortdurende gevoelige ‘piekjes’ in de behandeling. Nicolette behandelt de plekjes accuraat en bedreven naar een gevoel van warmte en ontspanning.

Stretchen van het bindweefsel

Ze sluit af met het nogmaals stretchen van het bindweefsel in mijn onderbuik, borstgebied en armen. Ze gebruikt daarbij een ontspannende etherische olie waarvan de geur mijn neus binnendringt. Loom en voldaan blijf ik nog even liggen om alles te verwerken. Ondanks het ongemak dat ik heb ervaren, overheerst de weldaad. Ik voel me trots en blij dat ik deze stap heb gezet. Mijn eerste kennismaking met een borstweefselbehandeling.

Tot zaterdag

Met een stevige knuffel en een ‘tot zaterdag’ neem ik even later afscheid van Nicolette. Hoe anders was mijn gevoel bij binnenkomst. Het lijkt nu alsof ik wegrijd bij een goede kennis, een oude bekende, in plaats van afscheid nemen van iemand die ik twee uur geleden voor het eerst ontmoette.

Zaterdag start de opleiding van VLOW® over het uitbreiden van mijn kennis over het borstweefsel en alles wat daarin te ontdekken is. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Leave your comment