Mijn eerste blog

Hier is ’t ie dan, mijn allereerste, gepubliceerde blog. Een moment dat ik vier. Twee jaar is hieraan vooraf gegaan. Ik herinner me tot in detail het moment waarop Bas Scholte in het Hoff tegen mij zegt: “Ingrid, je moet gaan bloggen. Je hebt zoveel verhalen over wat er in de paskamers gebeurt. Dat is leuk om met je klanten te delen.” Bas zie en spreek ik zelden, toch hoor ik zijn woorden steeds opnieuw. Het idee begint me meer en meer aan te spreken. Er zijn zoveel situaties, gebeurtenissen, ervaringen en verhalen die ik kan delen met mijn klanten, het zal ‘een feest van herkenning’ worden. Vol goede moed struin ik het internet af naar tips over de opbouw van een blog en waar deze aan moet voldoen.

Belemmerende overtuigingen

Ik lees tientallen tips en even zoveel blogs van anderen. De gedachten die bij me opkomen belemmeren me om door te gaan. “Wie vindt de onderwerpen waarover ik schrijf interessant? Er is al zoveel over lingerie geschreven. Wat kan ík voor een nieuws vertellen? Ik weet onvoldoende over stoffen, materialen en pasvormen. Waar moet ik de blogs plaatsen, ik heb geen platform. Ik kan het toch niet.” De backspacetoets wordt mijn grootste vriend. Continu delete ik de zinnen die het begin moeten vormen van een blog. Mijn motivatie verdwijnt en de bestandsmap op het bureaublad met de naam ‘blogs’ blijft akelig leeg. Een gevoel van vroeger overvalt me.

Dagboek

Als kind wilde ik heel graag een dagboek. Zo’n mooi vormgegeven boek met lege pagina’s waarin ik in mijn allermooiste handschrift de dagelijkse dingen beschrijf. Iedere dag beginnen met ‘lief dagboek’ en dan zin na zin de belevenissen en ervaringen aan het papier toevertrouwen zodat ik het jaren later met veel plezier terug kan lezen. Maar de dagboeken en schrijfblokken die ik op verjaardagen krijg, blijven onbeschreven. Het lukt me niet om netjes te schrijven. De situaties en belevenissen lijken ineens oninteressant of juist te confronterend. De doorhalingen vind ik slordig staan. Mijn dagboeken zullen nooit zo worden als ik voor ogen heb. Ik vul ze met uitgeknipte plaatjes van katten en poezenbeesten, want ik ben vastbesloten dat ik later een kat als huisdier wil. Zo krijgen mijn dagboeken toch een goede bestemming en komt het geen moment meer in me op om mijn ervaringen op papier te zetten, laat staan het met iemand te delen.

Schrijfzin

En dan ineens zie ik via Facebook de aankondiging van Marije Bovenkamp. Ze biedt haar online cursus aan waarin ze in de maand oktober stap voor stap uitleg en begeleiding geeft voor het schrijven van blogs. Na een bezoek aan haar website ‘Schrijfzin’ raak ik enthousiast. In een spontane opwelling verstuur ik het aanmeldformulier. Een paar dagen later ontvang ik een cadeau. Ik pak een schrijfblok uit, vergezeld met een prachtige kaart en een brief waarin de eerste opdracht beschreven staat. Het is een pittige. Marije laat me direct in dialoog gaan met mijn overtuigingen die me blokkeren om blogs te schrijven. In een handgeschreven brief vertel ik over mijn ‘mitsen en ja-maren’ en stuur hem, zoals gevraagd, naar haar toe.

Klaslokaal

De online leeromgeving, de besloten facebookgroep en verschillende plekken in huis en tuin vormen het klaslokaal. Samen met vijf andere vrouwen die ook zelfstandig ondernemer zijn, breng ik er heel wat uren door. Het schrijfblok krijgt beschreven pagina’s met een slordig handschrift en vele doorhalingen. Vanuit de cursusgroep en mijn omgeving krijg ik de nodige feedback, stimulans en motivatie om door te gaan. Thuis spoort Peter me aan om te schrijven, leest de blogs stuk voor stuk door en voorziet ze af en toe van commentaar. Poezenbeest Tika haakt regelmatig met haar poot achter de bewegende pen of vindt bovenop het schrijfblok een warm plekje om te zitten. Ik krijg hulp om de Social Media accounts in orde te maken zodat ik de blogs en foto’s kan plaatsen. Mijn medewerksters en vriendinnen komen met mogelijke onderwerpen. Langzamerhand ontwikkel ik een schrijfstijl waar ik me prettig bij voel en word ik enthousiaster bij het idee om de blogs online te zetten.

Vanaf nu

Het is zover. Vanaf nu kun je meer lezen over bijvoorbeeld het belang van sportbeha’s, waar je op moet letten als je figuurcorrigerende kleding of een nieuwe beha aanschaft en hoe je afscheid neemt van je oude. Ook lees je over sexy versus comfortabel ondergoed en geef ik tips over hoe je de drempel van een lingeriezaak overgaat. Ik nodig je van harte uit om mijn website te bezoeken, mijn blogs te lezen en een kijkje te nemen in de winkel.

19 replies added

 1. Femke 06/11/2017 Beantwoorden

  Wat ben ik trots op je!! En was was je eerste blog heerlijk om te lezen. Ga zo door! X

 2. Kim 06/11/2017 Beantwoorden

  Wauw knap zeg. Hardstikke leuke blog!!
  Ben benieuwd naar de volgende ??

 3. Esther 06/11/2017 Beantwoorden

  Jij bent een voorbeeld voor velen.
  Zolals ik al zei, in mijn hoofd ben ik al aan het schrijven,.
  Trots op jou❤️

 4. Bal 06/11/2017 Beantwoorden

  Een heerlijke blog. Fijn om te lezen. Je was een kanjer en je blijft een kanjer.

 5. Marja 06/11/2017 Beantwoorden

  Geweldig Ingrid! En zoooo herkenbaar….. Mooi dat jeje overtuigende belemmeringen los hebt weten te laten. Je schrijft heel pakkend. Mijn complimenten!

  • Dank je wel Marja! Wat leuk dat je het gelezen hebt en fijn dat het, ook voor jou, herkenbaar is 😉

Leave your comment