woman-466130_1920

Met de billen bloot

We zitten in de praktijkruimte van Nicolette van der Spek, borstweefselbehandelaar en natuurgeneeskundig energetisch therapeute. Ik ben bij haar voor een borstweefselbehandeling om te ervaren hoe het is. Binnenkort start ik namelijk met de studie van VLOW®, over het borstweefsel en het optimaliseren van de bloedsomloop en het lymfatisch systeem in het borstgebied.

Intakeformulier

De behandelkamer waar we zitten heeft een hoog plafond. Het zonlicht straalt breed naar binnen door de ramen. Nicolette sluit de lichte luxaflex, zodat er geen zicht mogelijk is van buiten naar binnen. Een aangename geur van etherische oliën verspreidt zich door de ruimte. Ik voel dat mijn spanning langzaam wegebt. Ik zit op een stoel tegenover Nicolette. Op het beeldscherm van haar computer verschijnt het door mij ingevulde en verstuurde intakeformulier. Nicolette scrolt door de antwoorden die ik heb gegeven en vraagt zo nu en dan naar meer uitleg.

Waarom vind ik dit zo spannend?

‘Nee, ik heb echt nooit operaties ondergaan. Ik slik geen medicatie, heb geen traumatische ervaringen met mijn borsten en ja, mijn conditie is goed. Ik beweeg en sport regelmatig.’ Nicolette vraagt me waarom ik het dan zo spannend vind om mijn borstweefsel door haar te laten behandelen. Of dat ik überhaupt zo’n moeite heb om het door wie dan ook te laten behandelen.

Ik vertel haar dat ik vorig jaar op het punt stond om naar een borstweefseltherapeute te gaan. Dat ik zelfs het intakeformulier verstuurd had en een afspraak had gepland, maar dat ik het op het allerlaatste moment heb afgezegd. Uit angst. Pure angst. Ik vertel haar waar ik op de heenweg in de auto over nadacht. Dat nooit iemand anders dan ikzelf of mijn partner mijn borsten heeft aangeraakt. Dat ik een wildvreemde mijn borsten moet laten behandelen en dat ik enorm bang ben dat er ineens ‘enge’ dingen geconstateerd worden.

De gevoeligheid gaat samen met mijn cyclische periode

Ik vertel Nicolette ook dat ik sinds vorig jaar zomer regelmatig een zeurende pijn in mijn linkerborst voel. Dat ik sindsdien mijn borsten niet meer aan een maandelijks zelfonderzoek onderwerp en dat het toen al het juiste moment leek om een afspraak te maken bij een borstweefselbehandelaar. Ik annuleerde de afspraak, omdat ik geen ‘vreemde’ aan mijn borsten wilde laten voelen en vanwege mijn grote angst om ‘in de mallemolen’ terecht te komen.

Terwijl ik het vertel tegen Nicolette voel ik me een beetje misselijk worden en mijn handpalmen worden klam. Ik herken het gevoel, het is dezelfde angst die zich opnieuw kenbaar maakt. Ik vertel haar dat de pijn in mijn borst gelukkig altijd verdwijnt als ik een paar dagen het dragen van een beugelbeha vermijd en zodra ik thuis ben, geen beha draag. In mijn agenda staan allerlei kruisjes, streepjes, hartjes en bloemetjes. Het is het door mijzelf ontworpen registratiesysteem om patronen te ontdekken in het komen en gaan van de pijn. Het stelt me enigszins gerust dat de gevoeligheid samengaat met mijn cyclische periode.

De kop in het zand steek strategie

Nicolette vertelt me dat veel vrouwen hetzelfde doen als ik. De zogenaamde ‘kop in het zand steek strategie’. Angst voor borstkanker weerhoudt veel vrouwen ervan om zichzelf regelmatig te (laten) onderzoeken. Ze vertelt ook dat er vaak niets ernstigs aan de hand is met de borsten van vrouwen. Gevoelige, pijnlijke plekken of gespannen aanvoelende borsten kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel vrouwen blijven vaak onnodig lang doorlopen met hun klachten, waardoor ze zich meer en meer onzeker voelen en zich in sommige gevallen afsluiten van de buitenwereld. Ze durven niet meer naar drukbezochte evenementen, omdat ze bang zijn dat iemand per ongeluk hun borst aanraakt. Ze slapen slecht, omdat ze niet makkelijk op hun buik of zij kunnen liggen. Hierdoor raken ze futloos en vermoeid en hebben ze niet of nauwelijks energie om te sporten of leuke dingen te doen.

Door beweging wordt lymfestroming in gang gezet

In de afgelopen zeven jaar, waarin ik dagelijks met borsten te maken heb, heb ik geleerd dat stress, angst en vele andere emoties in het borstweefsel worden opgeslagen. In het borstgebied bevinden zich lymfevaten waar lymfevocht doorheen stroomt. Lymfe heeft als taak om afvalstoffen uit het weefsel te verwijderen. Door beweging wordt de lymfestroom in gang gezet. In de borsten blijven echter vaak afvalstoffen achter omdat het lymfevocht onvoldoende door kan stromen. Dit komt onder andere omdat de meeste vrouwen een (beugel)beha dragen die de stroming belemmert. Een gevolg kan zijn dat afvalstoffen zich ophopen en dat dat spanningen en gevoelige of zelfs pijnlijke plekken veroorzaakt in de borst.

De behandeling kan starten

Ineens valt het stil. De ruimte is op me ingewerkt en vanaf het allereerste moment dat ik Nicolette aankeek toen ze de deur voor me opende, voel ik me in veilige handen bij haar. Het intakeformulier is voldoende besproken. Ik ben er klaar voor. Nicolette merkt het en vraagt me om me van mijn bovenkleding te ontdoen en plaats te nemen op de tafel, zodat ze de behandeling kan starten.

Ik ontspan. Mijn angst verdwijnt. Ik merk zelfs een beetje nieuwsgierigheid op en moet er in mezelf stilletjes om lachen. Ik voel de warmte, ik ruik de geur, zak dieper weg in de tafel en focus me op mijn ademhaling.

Leave your comment