Het zit zo lekker, maar is dat echt zo?

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen binnenkomen en vragen naar een zogenaamde ‘soft top’. Een top met een flexibele pasvorm van zacht elastisch materiaal. “Het zit zó lekker, je voelt niet eens dat je iets aan hebt.” Een groot aantal dames draagt zo’n top. Als ik vraag naar de reden waarom ze deze dragen, zijn de antwoorden uiteenlopend. De een draagt het omdat ze een hekel heeft aan strakke beha’s, de ander heeft zoveel negatieve ervaringen gehad met het passen van de beha’s, dat ze weigert om nogmaals een paskamer binnen te gaan. Ook een vaak gehoord antwoord is dat de dames in kwestie regelmatig een beha hebben gekocht die achteraf toch niet goed of lekker blijkt te zitten. Een soft top is voor hen dé oplossing: goedkoop, past altijd, draagt comfortabel en je ziet geen hobbels en bobbels aan de achterkant. “Is dat zo?” vraag ik mezelf af. Om het te ervaren, besluit ik zelf gedurende een werkdag een soft top te dragen.

Geen hobbel of bobbel

’s Ochtends, bij het aantrekken van mijn kleren begin ik meteen te twijfelen. Het staat minder flatteus dan zou moeten. Aan de achterkant lijkt het inderdaad alsof ik niks aan heb. Geen hobbel of bobbel te bekennen. Wat je wél ziet aan de voorkant is dat mijn borsten plat en vormeloos tegen mijn lichaam worden gedrukt. Wil ik mijn plan doorzetten? Ik besluit andere kleding aan te trekken die wat ruimer valt, zodat de vorm van mijn borsten onzichtbaar is. Een sjaal erover heen geeft me een veiliger gevoel.

Bewegingsvrijheid

Klaar om naar mijn werk te gaan. Ik heb het geluk dat ik de korte afstand van huis naar winkel lopend kan afleggen. Bij de eerste stappen merk ik dat mijn borsten meer bewegen dan ik gewend ben. Als ik mijn armen omhoog doe, verschuift de elastieken band en moet ik mijn borsten terugduwen. De top belooft ‘bewegingsvrijheid’. Die belofte wordt in ieder geval waargemaakt. Gedurende de rest van de dag blijft mijn aandacht gefocust op de soft top. De basisfunctie van een beha is ondersteuning bieden aan de borsten. Leveranciers werken constant aan het verbeteren van comfort en pasvorm en combineren dat met een modieuze styling door te variëren in kleuren, versiering en prints. Een beha is dus meer dan alleen maar onderkleding. Het mag ook gezien worden. Ik mis met name de ondersteuning.

Compenseren

Dames met grotere borsten die een soft top dragen voelen de beweging en het gebrek aan ondersteuning onherroepelijk ook. Zij gaan het gevoel compenseren door net als ik ruimere kleding te dragen of ze trekken en plukken, vaak onbewust, aan hun trui of blouse. Een minder opvallende, maar zeker duidelijk aanwezige compensatie, is het naar voren brengen van de schouders. Hierdoor ontstaat een verkeerde lichaamshouding met nek- en hoofdpijnklachten tot gevolg. Regelmatig hoor ik van topdragende klanten dat ze pijnlijke schuurplekken onder hun borsten hebben omdat er continue huid op huid contact is. Het materiaal waarvan de soft top gefabriceerd is, heeft doorgaans geen vochttransporterend vermogen waardoor de huid op den duur kapot gaat. Bacteriën krijgen de kans zich te  vermenigvuldigen met alle gevolgen van dien. Veel vrouwen nemen deze fysieke klachten op de koop toe. Ze zijn er inmiddels aan gewend geraakt en gebruiken pijnstillers of een zalfje.

Voordelen

Het dragen van een soft top heeft zeker voordelen. Het zachte, elastische materiaal geeft bijvoorbeeld ’s avonds thuis op de bank of na een operatie net dat beetje steun aan je borsten als je weinig in beweging bent. De top voorkomt dat lymfeklieren worden afgekneld. Afvalstoffen in het lichaam worden optimaal afgevoerd. Draag jij een soft top omdat je negatieve ervaringen hebt met het passen of dragen van beha’s? Herken jij de fysieke klachten en wil je ervan af? Heb je een goed advies nodig over welke maat en soort beha de juiste ondersteuning biedt voor jouw borsten? Kom dan bij ons in de winkel om te ervaren wat een goed passende beha voor jou en je lichaam doet.