brafitting

Hoe zit dat met afvallen en de aanschaf van een nieuwe beha?

Ik begrijp er niks van, echt niet! Wat moet ik antwoorden op de vraag: ‘Deze beha kan toch nog wel? Misschien als je de bandjes nog wat strakker aantrekt?’

De vrouw kijkt me aan. Rond kerst zei ze dat ze nieuwe beha’s nodig heeft, maar dat ze eerst hard gaat werken om een paar kilo af te vallen. Inmiddels is het half februari, heeft ze nog exact hetzelfde figuur en gewicht en draagt ze nog steeds dezelfde oude, verwassen en versleten beha’s.

Het irriteert haar, de afzakkende bandjes, de bobbelende en openstaande cups en het achterpand dat steeds omhoog kruipt. Ook vertelt ze dat ze zichzelf niet meer in lingerie in de spiegel wil zien. Ze trekt ’s morgens haar ondergoed en beha aan, maar voelt zich dan gelijk wat neerslachtig. Ze weet wel hoe ze eruitziet en ze is er allesbehalve blij mee. Dat hoeft absoluut niet bevestigd te worden met een blik in de spiegel. Vlug haar bovenkleding aan, borstel door haar haren, make-up op en de dag kan beginnen.

Allesbehalve lekker

Ze is niet de enige. Eind december, rond de feestdagen, zeiden meerdere vrouwen tegen mij dat ze gauw eens bij me binnen moeten stappen. Maar… éérst de kilo’s eraf. Goede voornemens… Wat is ervan terecht gekomen? Ondertussen loop je nog steeds dagelijks met de beha rond die je zoveel negatieve energie brengt. Je bent je continu bewust van het feit dat hij allesbehalve lekker zit en hij geeft je een slecht gevoel omdat je wéét en opmerkt dat je borsten onvoldoende steun krijgen. Je beweegt je minder vrij en je trekt en plukt aan je kleding om het te verbergen.

Verandering vanaf -5 kilo

Als je afvalt, verlies je vetweefsel over je hele lichaam, dus ook je borsten worden kleiner. Je merkt dat je beha losser gaat zitten of dat de cups te groot worden vanaf ongeveer -5 kilo. Je kunt nog prima de beha’s die je gewend bent doordragen, mits deze aan de voorwaarden van een goed passende beha voldoen. Zorg ervoor dat je het achterpand op een strakkere stand sluit, duw de aanzet van je borsten goed in de cups en stel eventueel de schouderbandjes iets strakker af.

Het wordt tijd voor een nieuwe, ook terwijl je aan het afvallen bent

Is het onmogelijk om het achterpand strakker te sluiten of past je hand in de cups er makkelijk bij? Dan is het tijd voor de aanschaf van een nieuwe beha. Dus ook tijdens je afvalperiode. Laat je goed adviseren over je nieuwe maat. Vaak is het zo dat je omvang vermindert in centimeters en de cupmaat groter wordt. Je droeg bijvoorbeeld voordat je begon met afvallen 90 D en nu is je nieuwe maat 85 E. Je borsten zijn niet groter geworden, zoals de cupmaat doet vermoeden, maar de verhouding is veranderd. Je borsten zijn nog even groot, maar je lichaam is smaller geworden. Als je nog eens 5 tot 10 kilo verliest, kan het zijn dat je nog een smallere omvang nodig hebt en dat de letter van de cup gelijk blijft of kleiner is. Je draagt dan een 80 E of D. Feitelijk ben je dan 10 centimeter smaller in omvang en zijn je borsten een forse cupmaat kleiner geworden.

De behamaat verandert

In de loop van de tijd verandert je cupmaat. Door verandering van gewicht of door de invloed van hormonen. Ook kan het merk of model van de beha een afwijkende maat geven. Wanneer je drie goed passende beha’s afwisselend draagt, is het goed om een tot twee keer per jaar een nieuwe aan te schaffen. Laat je iedere keer goed adviseren om zeker te weten dat je de juiste maat draagt.

Aan de blik in mijn ogen heeft ze genoeg

Vandaag is ze bij me. Ze kon het niet langer uitstellen. En toch vraagt ze het: ‘Deze beha kan toch nog wel?’ Ik zeg niks, want aan de blik in mijn ogen heeft ze genoeg. Ze wacht geduldig in de paskamer totdat ik terugkom met een drietal beha’s die ze kan passen. Ze ademt diep in en uit, gaat rechtop staan en dwingt zichzelf in de spiegel te kijken. Ik vraag haar wat ze ziet en voelt. ‘Wil je een eerlijk antwoord? Waarom ben ik niet eerder gekomen? Het had me zoveel ellende kunnen besparen. Deze beha geeft steun, mijn bosten krijgen een mooie vorm, ze hangen niet meer en mijn figuur lijkt veel slanker.’

Kom binnen voor advies

Twijfel jij of jij een nieuwe beha nodig hebt tijdens of na je afvalproces? Kom gerust binnen voor antwoorden op je vragen. We helpen je graag bij het afstellen van je eigen beha en adviseren je indien nodig over een andere maat en pasvorm die het meest geschikt is voor de beste steun en comfort. En wat betreft de goede voornemens en de wens om af te vallen? We weten er zelf alles van 🙂

Ingrid Wunnekink

1 reply added

  1. Willy 09/02/2019 Beantwoorden

    Dank je wel, Ingrid, voor dit goede artikel. Ik hoor mezelf dat ook zeggen, over afvallen, zowel voor kleding als voor lingerie, en dat dat toch niet lukt. Als ik dan toch de juiste maat koopt, staat het zoveel beter. Dank voor de tip over de BH-maat, wanneer er een nieuwe nodig is. Heel duidelijk. Groetjes, Willy

Leave your comment