Hoe komt het dat ik 3x per week mijn hardloopschoenen aantrek?

Vanaf vandaag tref ik de deelnemers die aanstaande zondag meedoen met de Singelcross. Al een aantal jaren ben ik sponsor van dit evenement en bied ik de gelegenheid om de startnummers in mijn winkel op te laten halen. Super leuk om medelopers en –loopsters succes te wensen met de 1, 2 of 3 rondes door het park. Ik zeg tegen iedereen enthousiast: “Geniet ervan!” en stiekem denk ik er achteraan: “Als je dat maar vaak genoeg zegt, ga je er vast zelf ook in geloven.” Want, oh! Wat zie ik er tegenop! Het parcours vind ik lastig en zwaar. Boomstronken, takken, kuilen, gaten, smalle, modderige paden en behoorlijke hoogteverschillen. In mijn hoofd zit een hardnekkige overtuiging dat ik dit jaar het parcours sneller en beter wil lopen dan vorig jaar. Iedere keer mislukt dat grandioos. Op mijn startnummer prijkt mijn naam die verbonden is aan een tijdsregistratie. Na de cross kan iedereen zien hoe lang ik over mijn twee rondjes heb gedaan. Ik denk dan dat degene die dat ziet bewust of onbewust een vergelijking maakt en denkt: “Wat? … Loopt zij die tijd? Dat had ik niet gedacht.” In mijn beleving is mijn tempo nooit goed of snel genoeg en moet het altijd beter.

Diverse hardloopgroepen

In Zaltbommel zijn diverse hardloopgroepen. Voor ieder wat wils. Ben je een startende loper? Dan sluit je je aan bij een beginnersgroep  waarin je 5 kilometer aan een stuk leert lopen. Loop je al wat langer en wil je je bewuster worden van je ademhaling, je houding, de omgeving of ervaar je belemmering en blokkades tijdens het lopen? Richt je dan op mindfulrun of chilrunning en vind je plezier in hardlopen weer terug. Zoek je loopmaatjes waarmee je naar een evenement toe wilt trainen? Sluit je dan aan bij een loopgroep waar je mensen treft die op hetzelfde niveau lopen en waarmee je afspreekt om samen te trainen. Zoek je meer uitdaging en train je voor een hele of halve marathon? Dan zijn er personal coaches te vinden die je begeleiden in looptechniek en die trainingsschema’s met en voor jou opstellen om je doel te bereiken. Vind je het fantastisch om je al hardlopend in te zetten voor een goed doel? Ook dan kun je in Zaltbommel terecht.

Lopen is leuk

Sjonge, wat gaat er veel om in dat brein van mij. Hoe komt het dan dat ik een hardloopevenement sponsor en dat ik iedere week tóch 3x mijn hardloopschoenen aantrek om door weer en wind mijn loopronde te doen? Degene die Peter en mij een beetje kent, kan weten dat er bij ons in huis geen dag voorbij gaat of hardlopen is onderwerp van gesprek. We hebben altijd wel iets te bespreken over technieken, trainingen, sportkleding, snelheden, loopgroepen of evenementen. We vinden lopen leuk. Om er samen over te praten en om ermee bezig te zijn. Met dat verschil dat Peter het heel erg leuk vindt terwijl hij aan het lopen is of training geeft en ik lopen pas leuk vind als ik het gedaan heb en voldaan sta te douchen.

Een fantastisch evenement

De Singelcross is een fantastisch evenement. Alle diverse lopers en loopsters  ontmoeten elkaar zondag in de Kindertuin om gezamenlijk naast elkaar en met elkaar te starten aan het uitdagende parcours. De focus op snelheid, techniek, ademhaling, omgeving, houding of bewustwording.  Ieder op zijn of haar eigen niveau en snelheid met een persoonlijk doel voor ogen. Ik skip zondag mijn tempodoel. Ik heb geen tijd om me te haasten, want ik geniet! Van het lopen samen met de andere deelnemers, van de omgeving van het park, de muziek en van de mensen die komen kijken en aanmoedigen. Ziet iemand na afloop mijn geregistreerde tijd en is dat langzamer dan verwacht? Dan betekent dat dat ik voldoende tijd heb genomen om te focussen op alles wat hardlopen leuk maakt. Het contact met anderen, de verschillen in omgeving, de weersomstandigheden en de vrijheid om te gaan wanneer en waar je wilt.  Ik wens iedereen die zijn of haar startnummer op komt halen veel succes en plezier en… Geniet!