lupina

Help! Mijn beha doet zo’n pijn!

Sjanne komt de winkel binnen. Ze kijkt naar beneden, haar schouders opgetrokken. Ze draagt een wijdvallende zwart jurk met een wit patroon erop. Het valt me op dat haar borsten zwaar naar beneden hangen. Ze trekt een pijnlijk gezicht en kijkt me vermoeid aan. Ze vertelt dat ze, nu het zo warm is, veel last heeft van schuur- en smetplekken onder haar borsten en dat ze striemen heeft van de bandjes op haar schouders. Het is zo ontzettend pijnlijk om een beha te dragen, maar zonder beha is ook geen optie. Ze vraagt of ik haar alsjeblieft kan helpen. Misschien een katoenen exemplaar of eentje zonder beugels?

Haar beha is vele maten te klein

Sjanne (34 jaar) is herstellende van een schildklieroperatie. Ik vraag haar naar de maat die ze gewend is te dragen. In een oogopslag heb ik gezien dat de beha die ze draagt vele maten te klein is. Haar verhaal vol pijnlijke zaken bevestigt hetgeen ik zie. Ze vertelt dat ze vorig jaar tijdens de jaarlijkse braderie een drietal beha’s kocht en dat ze niet meer weet welke maten dat waren. Ze denkt een 80 D, E of misschien zelfs F. “Het zijn in ieder geval goede merken, daar heb ik op gelet” zegt ze.

Door het gesloten gordijn

Ik vraag haar of ze een aantal beha’s wil proberen. Daar stemt ze mee in. Terwijl zij richting paskamers loopt, pak ik er een waarvan ik denk dat het haar maat is. Ik loop achter haar aan en vraag haar deze aan te trekken. Het blijft een tijdje stil en door het gesloten gordijn informeer ik hoe de beha zit. Ze vraagt me weifelend of ik haar kan helpen. Met een zacht gebaar duw ik haar borsten goed in de cups en stel de banden af.

Vijf maten te klein

Nog wat onwennig, maar met een blik vol ongeloof, kijkt ze naar zichzelf in de spiegel. Ze voelt aan haar borsten en wijst de rode plekken en striemen op haar lichaam aan. Verwonderd vraagt ze zich af waarom deze beha zo lekker zit en wat er zo verkeerd is aan haar eigen. “Mag ik mijn oude even laten zien?” vraagt ze me. De cups bedekken nauwelijks haar borsten. De beugels zijn te klein om haar borsten te omsluiten en prikken en duwen stevig in haar huid om enigszins houvast te vinden. De banden rekken zover uit dat ze bijna bezwijken onder het gewicht van haar borsten. Het elastiek voelt allesbehalve zacht en comfortabel, maar snijdt genadeloos in haar vel tot bijna bloedens toe. Deze beha is vijf maten te klein.

Gauw uitdoen

Ik vertel haar voorzichtig dat ze heeft gekozen voor een prima kwaliteit beha, maar dat deze ongeschikt is voor haar vanwege de te smalle banden en voor haar borsten te kleine beugels. Ik vraag haar deze gauw uit te doen om nooit meer te hoeven dragen. Opgelucht trekt ze de pijnlijke beha van haar lijf.

Nóóit meer een te kleine beha

Terwijl ze de nieuwe weer aanheeft, bewondert ze zichzelf nogmaals in de spiegel. Ze kijkt me met een lach op haar gezicht aan. Haar schouders ontspannen, haar rug recht. Ik reik haar een tweede beha aan. Uiteindelijk verlaat ze blij en opgewekt, met een van haar verworven schatten aan, de winkel met de belofte dat ze nóóit meer een te kleine beha gaat dragen en bij ons terugkomt voor advies bij de aanschaf van een nieuwe.

Leave your comment