Hang je beha aan de wilgen zodat je borsten kunnen wiebelen

“Zorg goed voor je borsten.” Deze opmerking heeft me in de afgelopen week volop beziggehouden. Ik zorg namelijk goed voor ze. Ik draag een passende, stevige beugelbeha. Tijdens het sporten draag ik een strakkere beha om beweging tegen te gaan en ik controleer regelmatig of er afwijkingen te zien of te voelen zijn. Dat is toch voldoende? Vorige week tijdens de presentatie over borstgezondheid en thermografie werd ik flink van mijn stuk gebracht. Mijn conclusie na een week overdenken van de opmerking “zorg goed voor je borsten” is dat de mijne veel betere zorg verdienen. “Hang je beha aan de wilgen” is de tip die ik meekreeg.  Aj… Als lingeriespecialist is dat wel het laatste dat je wilt horen.

Afvalstoffen

Waarom zou je je beha aan de wilgen moeten hangen? Iedereen heeft afvalstoffen in het lichaam. We krijgen ze binnen via onze luchtwegen, door de voeding die we eten en door medicatie en cosmetica die we gebruiken. Het bloed in ons lichaam dat rondgepompt wordt zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden. Ook lymfevocht is een afvalophaler. Door beweging van ons lichaam begint lymfevocht te stromen en kan het doen waarvoor het bedoeld is. In je borsten zitten lymfeklieren en –kanalen. Hoe kan het lymfevocht in je borsten stromen als we een beha dragen waardoor ze juist zo min mogelijk bewegen? Het antwoord is makkelijk te raden. De stroming stagneert, afvalstoffen blijven achter in het weefsel en kunnen gevoelige borsten met ontstekingen, verklevingen en cystes tot gevolg hebben. Dus, borsten moeten wiebelen om ze gezond te houden.

Je beha in de kast

Wiebelende borsten krijg je alleen door je beha in de kast te laten liggen. Veel dames die ik in de afgelopen week sprak over dit onderwerp moeten er niet aan denken om géén beha te dragen. Logisch, want 90% van de vrouwen in de Westerse samenleving draagt er een. Het hoort bij onze kledingcultuur. We trekken hem ’s morgens vroeg aan en doen hem ’s avonds (laat) weer uit. Het voelt vreemd om er geen te dragen. We missen de steun, onze kleding komt mooier uit met het dragen van een beha en als we gevoelige borsten hebben, vinden velen het juist prettig om er eentje aan te hebben.

Wat kun je doen om je borsten zo gezond mogelijk te houden?

Op de site van ‘de groene zuster ‘* kun je verschillende tips lezen over het gezond houden van je borsten. Een aantal zet ik hieronder voor je op een rijtje.

  1. Als je kiest voor het dragen van een beha, weet dan zeker dat je de juiste maat draagt. Voel je je beha knellen, heb je drukplekken, kun je onvoldoende doorademen? Kom dan naar ons toe en vraag om een beha advies op maat.
  2. Wil je wel een beha dragen, maar wil je liever geen beugel? Kies dan voor een beugelloze beha. Het idee dat er alleen maar ‘oma-achtige’ verkrijgbaar zijn of dat ze onvoldoende steun bieden is achterhaald. Kom gerust eens kijken naar de collectie beugelloze beha’s in onze winkel en pas de verschillende modellen om het comfort te ervaren.
  3. Doe je beha uit wanneer je hem niet perse nodig hebt. Draag je wijd vallende kleding of kun je je borstpartij verhullen met een sjaal? Heb je een thuiswerkdag? Kies er dan voor om je borsten de ruimte te geven en besef dat je aan je gezondheid werkt.
  4. Begin je dag met het ‘droogborstelen’ van je borsten met een zachte borstel. De techniek die je lymfesysteem stimuleert, gifstoffen opruimt en een stralende en stevige huid geeft. Op de site degroendezuster.nl vind je hier een blog en een filmpje over waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe je het beste je borsten kunt borstelen.
  5. Masseer je borsten dagelijks stevig onder de douche.

Deze tips zijn bedoeld om je te helpen met je borstgezondheid. Door bovenstaande tips op te volgen, maak je een begin met (beter) zorgen voor je borsten. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om optimale verzorging toe te passen. Als je twijfels hebt over de gezondheid of je maakt je zorgen neem dan contact op met iemand die je professioneel kan helpen.

* https://www.degroenezuster.nl/tips-voor-mooie-gezonde-borsten/