adult-1869735_1920

Een compliment aan alle zwangere dames en moeders in mijn paskamer

Het is 1 maart, nationale complimentendag. Ik denk aan het compliment dat ik kortgeleden kreeg van een vertegenwoordigster. Het is in mijn gedachten gebleven en het komt zo nu en dan even naar boven. Alsof het iets van me wil, me iets wil vertellen. Ineens kom ik erachter. Dit compliment mag ik met jullie delen, want zonder jullie had ik het nooit ontvangen.

Geluk én rust

Moeder en dochter komen de winkel binnen. De dochter begint te vertellen. Ze is een tijdje terug bevallen van een prachtig kindje. Helaas huilt ze veel en na vele weken van onderzoek zijn ze erachter wat de mogelijke oorzaak is. De jonge moeder is moe. Verschrikkelijk moe. De hele dag is ze thuis met haar baby. Radeloos en machteloos het gehuil aanhorend doet ze een poging om ook nog wat te werken. Ze geeft borstvoeding en heeft een nieuwe beha nodig, want met deze ene die ze nu heeft, ervaart ze een hoop beperkingen en stress. Iedere dag wast ze ’s avonds voor het naar bed gaan de beha gauw uit, zodat hij de volgende dag weer schoon en droog is om aan te trekken. Ze wil er nu een voedingsbeha bij waar ze zich ook nog een béétje vrouwelijk in voelt. Terwijl ze dat zegt, kijkt haar moeder haar bevreemd aan. “Ja mam, ik wil me vrouwelijk voelen. Mijn hele leven staat nu in het teken van de baby, ik wil nu ook iets moois voor mezelf waar ik happy van word” zegt ze gefrustreerd.

Ze trekt het gordijn van de paskamer met een stevige ruk dicht. Haar moeder blijft een beetje beteuterd staan, niet goed wetend wat ze moet zeggen. Haar dochter past een aantal beha’s en al vrij snel zijn er twee die haar goed bevallen. Ze kijkt opgetogen en vertelt opgelucht dat ze de beha’s allebei wil kopen. Ze heeft een beetje haar vrouwelijkheid teruggevonden en de stress van het avondwasje is weggenomen.

Hier word ik blij van. Dat deze vrouw, die een waterval aan uiteenlopende emoties over zich heen voelt stromen, haar geluk én rust vindt in de aanschaf van nieuwe beha’s. Twee vliegen in één klap.

De dag van de jonge moeders

Nadat moeder en dochter de winkel hebben verlaten, krijg ik bezoek van een vertegenwoordigster. Terwijl we elkaar voor de eerste keer zien en spreken tijdens een inkoopgesprek dat in de winkel plaatsvindt, gaat de telefoon. Het is een klant van me die belt om te vertellen dat ze zwanger is. Ik feliciteer haar met dit mooie nieuws en in mijn hoofd plopt de gedachte op dat dit ‘de dag van de jonge moeders is’. Ze vraagt informatie over de aankoop van een zwangerschapsbeha en vraagt ook of het verstandig is om alvast een voedingsbeha te kopen of niet. We zijn zo’n tien minuten in gesprek waarin ik met antwoorden, oplossingen en alternatieven kom voor haar, in haar beleving, lastige maat borsten. We beëindigen het gesprek met een datum en tijd waarop ze langskomt voor een advies op maat, zodat ze kan ervaren welke beha het meest geschikt is voor haar.

De vertegenwoordigster hoort het gesprek met groeiende verbazing aan. “Hoe dóe je dat?! Zoveel informatie, medeleven, begrip en bereidheid tot probleemoplossend handelen. Ik vind het zo ontzettend knap van je. Je merkt dat hier een vrouw met ervaring spreekt. Ik heb dit zelf nog nooit zo meegemaakt toen ik mijn zwangerschap- en voedingsbeha’s ging kopen.” Ik voel al aan wat haar volgende zin zal zijn en zet me een beetje schrap. En inderdaad, ze besluit haar betoog met: “Over zwangerschap en borstvoeding kun je echt alleen maar op deze manier praten als je het zelf hebt ervaren en weet wat je tegen kunt komen.” Glimlachend bedank ik haar voor het compliment en breng ik de aandacht terug naar het inkoopgesprek over de nieuwe collectie die ze heeft meegenomen.

Nationale complimentendag

Vandaag, op nationale complimentendag, maak ik van de gelegenheid gebruik om het compliment aan jullie door te geven. Aan alle zwangere dames en moeders die bij mij in de paskamer hun persoonlijke verhalen vertellen. Ik heb bewondering voor de openheid waarmee je je ervaringen met mij deelt, je bloot durft te geven en me deelgenoot maakt van alle ins & outs rondom zwangerschap en het geven van borstvoeding. Wat stel je je kwetsbaar op als je me meeneemt in je geluk en dat je aangeeft dat er ook veel verandert aan jouw borsten en dat dat pijnlijk, gevoelig en soms zelfs enorm heftig kan zijn. Door al deze intieme en persoonlijke gesprekken heb ik als niet-moeder een schat aan informatie waarmee ik andere (aanstaande) moeders kan helpen en adviseren. Ik besef dat dat een van de beste en mooiste complimenten is die ik heb mogen ontvangen.

Leave your comment