schoonheid

De ideale klant begint bij mezelf

Gedurende een schrijfdag van de blogcursus, ben ik een hele dag offline. Ik ben dan aanwezig op de locatie in Gouderak waar de cursusdagen plaatsvinden. De ochtend is zodanig ingericht dat alle aanwezigen tijd krijgen om te schrijven. Ik bevind me in een oase van rust. Er wordt hard gewerkt door iedereen. De schrijfcoach is beschikbaar voor vragen en zit net buiten de groep fluisterend adviezen te geven aan diegenen die daar behoefte aan hebben. Ik denk na over de onderwerpen waarover ik wil schrijven, maar de inspiratie blijft uit.

Wie is mijn ideale klant?

Vanmiddag staat er een masterclass op het programma. Het onderwerp is: ‘Jouw ideale klant.’ Ik vraag me af wie mijn ideale klant is. Mijmerend haal ik verschillende situaties naar boven. Wanneer ontvang ik een boost aan energie als ik klanten help? Ineens schiet me iemand te binnen: Mieke. Mieke kan ik absoluut onder de titel ‘mijn ideale klant’ scharen. Ze kwam kort geleden weer bij me binnenlopen.

De manier waarop Nederlandse vrouwen naar hun lichaam kijken

Mieke is een vrouw van 58. Ze is veel van huis. Werkt als kok op schepen en voorziet de bemanning van gezonde en voedzame maaltijden tijdens lange en verre reizen. Iedere keer als ze de winkel binnenstapt met haar enthousiaste begroeting en lach, word ik vrolijk. Ze komt een aantal keer per jaar en terwijl ze in de paskamer staat, vertelt ze over de vele reizen die ze maakt. Ik geniet van haar verhalen, van haar hartelijkheid en van de manier waarop ze in het leven staat. Door haar reizen maakt ze kennis met verschillende culturen en is ze wel ‘klaar’ met de manier waarop Nederlandse vrouwen naar hun lichaam kijken en er negatief over oordelen.

Een hele stap om deze confrontatie aan te gaan

Mieke is klein van stuk en haar lichaam vertoont ‘hobbels en bobbels’. Ze weigert om zichzelf te vergelijken met de modellen op posters en in tijdschriften. Ze houdt zich verre van social media en heeft niets met smartphones of computers. Ze vertelt dat ze ervoor kiest om de invloed van de slanke modetrends te ontwijken. Ze vraagt aan mij: “Wat wil jij nog méér? Je hebt lange benen, je ziet er fantastisch uit, je bent gezond… Als ik jouw lichaam had, zou ik echt tevreden zijn. Blijf jezelf.”

Veel dames die zichzelf in de spiegel van de paskamer bekijken, slaan hun handen voor hun buik en vertellen dat er echt een aantal kilo vanaf moet. Of ze verbergen hun littekens en zeggen hoe afschuwelijk ze die vinden. Het is voor velen een hele stap om deze confrontatie aan te gaan. Ik voel me dankbaar dat deze vrouwen zichzelf, ondanks hun onzekerheden, letterlijk en figuurlijk bloot durven geven. Tegelijkertijd laat ik me onbewust beïnvloeden en merk ik dat ik, als ik in de spiegel kijk, ook oordelend en veroordelend over mezelf denk en spreek. Bij anderen zie en benoem ik het positieve, bij mezelf laat ik dat achterwege.

Mieke houdt me een spiegel voor

Het is een verademing om Mieke lingerie en badmode te laten passen. Ze is over bijna alles enthousiast en dat werkt aanstekelijk. De energie stroomt, ze laadt mij op en helpt me om mijn ‘Nederlandse oordeel’ te laten verbleken.

Een dag later komt ze terug in de winkel. Ze haalt een knipsel uit haar tas en geeft het aan mij. “Alsjeblieft, ik las dit en moest aan jou denken. Ik heb het voor je uitgeknipt. Hang het op een plek waar je het iedere dag leest.” Ik bekijk het knipsel. Schoonheid begint op het moment dat je besluit jezelf te zijn. Ze geeft me een stevige knuffel. Ik beloof haar dat ik het goed zichtbaar ophang bij andere teksten en iedere dag zal lezen. Mieke houdt me een spiegel voor. De ideale klant begint bij mezelf. Ik ben benieuwd wat de masterclass mij vanmiddag nog te bieden heeft. Ik heb al een lesje geleerd 🙂

Leave your comment