blue monday

Blue monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Je goede voornemens zijn gestrand, je banksaldo is laag, het is de eerste dag van een nieuwe, lange week waarin je werk moet doen dat je eigenlijk niet heel leuk vindt. Het is grijs en koud buiten. Blue monday heeft alle eigenschappen in zich om je depressief te voelen.

Vele tinten blauw

Blauw is er in vele tinten. Van licht babyblauw tot helder koningsblauw en diep donkerblauw, de kleur van de nacht.  Blauw is de kleur van rust, ruimte en vrijheid. De heldere, koele kleur maakt dat je kalmeert en leert te vertrouwen op dat wat het leven brengt. Blauw staat voor vredelievend zijn, zoals de blauwhelmen bij de vredesmissies en van compromissen sluiten. Blauw geeft een veilig gevoel, een gevoel van te leren vertrouwen.

Focus op blauw

In de winkel is veel blauw in verschillende tinten en prints aanwezig. Ruim een half jaar voordat de artikelen hangen, maak ik op beurzen en tijdens inkoopgesprekken waarvoor vertegenwoordigers naar de winkel komen, de keuze voor de collectie. Als ik op dit moment naar het assortiment lingerie kijk, zie ik dat blauw de boventoon voert. Ik was het me niet bewust, totdat het de themakleur van deze dag werd.

Na een grondige inspectie van de collectie in mijn winkel, moet ik bekennen dat de donkerblauwe variant toonaangevend is. “Veel blauw? Pas op voor controle en te veel verantwoording op je schouders nemen.” Ik hoor het kleurcoach Anne-Lies Smal bij wie ik twee jaar geleden een kleurencursus volgde, nog zeggen.

Hoogste tijd voor lichtblauw

Mijn droom, het ondernemerschap, is werkelijkheid geworden, maar wil ik deze droom nog langer donkerblauw laten zijn? Naast de vrijheid waarin ik mijn eigen creativiteit de ruimte geef, zijn er problemen op te lossen, risico’s en verantwoordelijkheden te nemen en lig ik ‘s nachts wakker met (financiële) zorgen. Ik treed regelmatig buiten mijn comfortzone om zaken waar ik nog nooit mee te maken had gehad uit te zoeken om voortgang te boeken.

Intuïtief koos ik het afgelopen jaar voor het serieuze donkerblauw dat me hielp om inzichten te krijgen en orde op zaken te stellen. Het wordt dus hoog tijd voor lichtblauw, de kleur van (dag)dromen terwijl je naar de voorbijtrekkende wolken in de lucht kijkt. De kleur van creativiteit en fantasie. En helder, pauwblauw, de kleur van vertrouwen en zelfexpressie.

Fan van blauw

Ben jij een fan van blauw? Dan ben jij volgens Anne-Lies die vriendin met die relaxte houding waar het fijn is om je hart bij te luchten. Omdat je het juiste weet te zeggen, nadat je uren hebt kunnen luisteren. Je bent eerlijk en meestal zonder oordeel. Weloverwogen vertel je oprecht de waarheid en investeer je heel veel in je vriendschappen. Je naaste naasten gaan voor alles. Er gaat een zalige rust van je uit en je bent serieus in alles wat je doet. Jij bent op je best in een veilige omgeving waar je innerlijk evenwicht ervaart. Zo een plek waar je jezelf kunt laten zien en je communicatietalent volledig kunt benutten.

Blauw op je huid

Gebruik deze Blue Monday om te dagdromen over blauw. Wil je meer blauw op je huid onder je kleding? Zie jij jezelf met een frisblauwe bikini op het strand? Lig je te dromen en fantaseren in het zachte, warme zand? Of slaap je het lekkerst in blauwe nachtkleding? Kom dan deze week naar de winkel om een keuze te maken uit al het blauw dat in de collectie aanwezig is. Het doet je vast goed.

Leave your comment