blauw foto

Blauw, de kleur van veiligheid en vertrouwen

“Wauw, GAAF! Je hebt een eigen zaak? Whaaaat? In lingerie?!” Ja, een eigen zaak hebben is geweldig. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Je deelt je eigen werktijden in en je doet waar je zin in hebt. Je legt naar niemand verantwoording af en er is geen leidinggevende die vraagt naar documenten waarvan de deadline allang verstreken is. Zes jaar geleden stapte ik vanuit een vaste baan in het onderwijs in het ondernemerschap. Ik leef mijn droom na.

De focus op blauw

Tijdens de online kleurcursus die ik momenteel samen met mijn collega Agnes volg, staat in de tweede week de kleur blauw centraal. Agnes en ik zijn beiden dol op blauw. In mijn kledingkast is veel blauw te vinden. Ik kan kiezen uit jurkjes, blouses, broeken en tuniekjes. Ook in de winkel is veel blauw in verschillende tinten en prints aanwezig. Ruim een half jaar voordat de artikelen hangen, maak ik op beurzen en tijdens inkoopgesprekken waarvoor vertegenwoordigers naar de winkel komen, de keuze voor de collectie. Als ik nu naar het assortiment lingerie, bad- en nachtmode kijk, zie ik dat blauw de boventoon voert. Ik was het me niet bewust, totdat het de themakleur van de week werd.

Vele tinten blauw

Blauw is er in vele tinten. Van licht babyblauw tot helder koningsblauw en diep donkerblauw, de kleur van de nacht. Anne-Lies, onze kleurcoach, geeft aan dat blauw de kleur is van rust, ruimte en vrijheid. De heldere, koele kleur maakt dat je kalmeert en leert te vertrouwen op dat wat het leven brengt. Blauw staat voor vredelievend zijn, zoals de blauwhelmen bij de vredesmissies, diplomatie en compromissen sluiten. Blauw geeft een veilig gevoel, een gevoel van te leren vertrouwen.

Na een tweede inspectie van mijn kledingkast en de collectie in mijn winkel, moet ik bekennen dat de donkerblauwe variant toonaangevend is. Vanaf vorig jaar zomer heb ik het donkerblauw steeds meer op de voorgrond laten komen. Anne-Lies waarschuwt me. “Teveel blauw? Pas op voor controle en te veel verantwoording op je schouders nemen.”

Tijd voor een andere blauwtint

Mijn droom, het ondernemerschap, is werkelijkheid geworden, maar wil ik deze droom nog langer donkerblauw laten zijn? Naast de vrijheid waarin ik mijn eigen creativiteit de ruimte geef, waren er problemen op te lossen, risico’s en verantwoordelijkheden te nemen en lag ik in ‘s nachts wakker met zorgen. Ik trad regelmatig buiten mijn comfortzone om zaken waar ik nog nooit mee te maken had gehad uit te zoeken om voortgang te boeken. Intuïtief koos ik het afgelopen jaar voor het serieuze donkerblauw dat me hielp om inzichten te krijgen en orde op zaken te stellen. Het wordt dus hoog tijd voor lichtblauw, de kleur van (dag)dromen terwijl je naar de voorbijtrekkende wolken in de lucht kijkt. De kleur van creativiteit en fantasie. En helder, pauwblauw, de kleur van vertrouwen en zelfexpressie.

Fan van blauw

Ben jij een fan van blauw? Dan ben jij volgens Anne-Lies die vriendin met die relaxte houding waar het fijn is om je hart bij te luchten. Omdat je het juiste weet te zeggen, nadat je uren hebt kunnen luisteren. Je bent eerlijk en meestal zonder oordeel. Weloverwogen vertel je oprecht de waarheid en investeer je heel veel in je vriendschappen. Je naaste naasten gaan voor alles. Er gaat een zalige rust van je uit en je bent serieus in alles wat je doet. Jij bent op je best in een veilige omgeving waar je innerlijk evenwicht ervaart. Zo een plek waar je jezelf kunt laten zien en je communicatietalent volledig kunt benutten.

Blauw op je huid

Wil je meer blauw op je huid onder je zomerkleding? Met een frisblauwe bikini naar het strand? Dromen en fantaseren in het zachte, warme zand? Slaap je het lekkers in blauwe nachtkleding? Kom dan naar de winkel om een keuze te maken uit al het blauw dat in onze collectie aanwezig is. Het doet en staat je vast heel goed!

Leave your comment