Vreemd gegaan

Het inkoopseizoen is in volle gang. De collectie die over een half jaar in mijn winkel te zien en te koop is, kies ik nu uit. De vertegenwoordiger die bij me is laat het nieuwste, mooiste en beste wat hij heeft aan me zien. Ik zoek het assortiment uit waarvan ik denk dat mijn klanten blij worden. Dan komt het meest lastige deel, het bepalen van de in te kopen maten. Ik pak een beha waar ik direct verliefd op word en noem de maten die ik wil bestellen. Hij zegt: “Dit model raad ik je af in de ‘commerciële’ maten. Dat is namelijk voor vrouwen die, als ze in een andere stad een mooie beha zien, makkelijk en vlot overgaan tot kopen. Jouw klant komt naar jou omdat jij kiest voor een lingeriespeciaalzaak met een maatvoering die bij andere zaken nauwelijks verkrijgbaar is.” Hij heeft gelijk. Ik focus op mijn bedrijfsvisie en geef mijn inkooporder aan hem door. Mezelf wijsmakend dat ik in geen enkele andere stad een beha zal aanschaffen.

Een andere lingeriezaak

Berlijn. Ik loop door de straten langs winkels die uur na uur open zijn. Duur uitziende kleding- schoenen- en juwelierszaken waar het marmer en de kroonluchters glanzen. Ik durf nauwelijks naar binnen te gaan om rond te kijken. Bang dat ik aangesproken word door de medewerkers die met hun handen op hun rug staan te wachten op potentiële kopers. Dit is een stad waar verleden, heden en toekomst in elkaar overlopen. Modetrends en een mix van eigenzinnige, soms alternatieve creaties beheersen het straatbeeld. Ineens zie ik een lingeriezaak. Mijn nieuwsgierigheid wint terrein. Ik wil weten hoe het eruit ziet, wat er in het assortiment aanwezig is, hoe het voelt om in een andere lingeriezaak te zijn dan in mijn eigen.

Geraakt

Vanaf het moment dat ik binnenstap word ik geraakt. De zaak ziet er geordend en ruim uit. Ik hoor rustige muziek op de achtergrond en ruik een subtiele, frisse geur. Alle artikelen hangen gesorteerd op kleur. De beha’s op dezelfde lengte aan de hangers, de bijbehorende slips eronder. Ik word vriendelijk begroet door een verzorgde en goed geklede dame. Ze doet een stap naar me toe en vertelt hoe de collectie is opgebouwd en dat ik haar hulp kan inschakelen als ik iets te vragen heb. Ik loop langs de wanden waar de beha’s hangen. Het aanbod is totaal anders dan de artikelen waar ik dagelijks mee werk. Ik denk aan wat de vertegenwoordiger me vertelde. Mijn handen glijden langs de stoffen. Ik zie de prachtige kleuren, voel het fijne kant en kijk stiekem of mijn maat ertussen hangt. Ondertussen vraag ik me af wanneer ik voor het laatst in een lingeriezaak ben geweest om een set te kopen. In de afgelopen jaren heb ik alleen beha’s gedragen uit mijn eigen winkelvoorraad of ik heb ze gekregen van de leveranciers om een nieuw model uit te proberen. Ik voel me op een vreemde manier schuldig dat ik de beha die ik in mijn handen heb wil passen, omdat ik weet dat ik hem ga kopen.

Een oase van rust

De paskamers zien eruit zoals ik verwacht. Netjes en ruim met mooie accessoires en toch toegankelijk. Ook hier klinkt zachte muziek, ruik ik de frisse geur en de spiegel wordt goed belicht. De verkoopster blijft op gepaste afstand en vraagt discreet of ik haar hulp nodig heb. Ik ben verkocht. De aantrekkingskracht van de zaak werkt. Een oase van rust in een ruimte die de drukke buitenwereld totaal buitensluit. Hier komt de vrouw binnen die de tijd heeft, ‘me-time’ inlast en bereid is zichzelf een cadeau te geven. Ik vraag me af of vrouwen dit ook ervaren als ze bij mij in de winkel zijn. Ik loop de paskamer uit richting de toonbank en betaal de lingerieset. De verkoopster verpakt het zorgvuldig in. Blij en toch ook met een beetje vreemd gevoel loop ik de winkel uit het drukke en bruisende straatleven van Berlijn in.

Een cadeau voor jezelf

Een regelmatig terugkerende klant vraagt me om advies over thermokleding. Ik laat haar verschillende opties zien en informeer haar over de stoffen en de eigenschappen en het draagcomfort ervan. Ondertussen lopen er meerdere dames de winkel binnen. Ik zie hen rondkijken en hun handen glijden over de gepresenteerde items. Een van hen stapt met een aantal gekozen artikelen een paskamer binnen. Tijdens het afrekenen van de thermokleding dwaalt de blik van mijn klant door de winkel. Ze kijkt me aan en zegt: “Wat heb je toch een prachtige zaak. Er hangt hier zo’n goede sfeer, er is voldoende licht en ruimte en jouw aanwezigheid geeft zo’n fijne energie. Ik koop hier graag.” Ik bedank haar voor haar lovende woorden en word warm en blij van binnen. Dus toch! Dit gevoel kun jij ook ervaren, want alles uit het assortiment van Love-li lingerie kan een cadeau worden. We helpen je heel graag met het uitzoeken ervan.