breast-88941_1280

12 Prangende vragen over jouw (oude) beha

De schoenen die te strak zitten waardoor je blaren krijgt, trek je die aan? En de trui die slobbert om je lijf en niks ‘goeds’ doet voor je uiterlijk, draag je die graag? Oh, de broek dan, die te strak om je buik zit, zodat hij je alleen maar buikpijn bezorgt, heb je díe nog weleens aan? Nee hè? Het zit allemaal niet lekker, je krijgt er geen goed gevoel van als je deze kledingstukken draagt. Het doet vooral weinig voor je zelfverzekerdheid, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Tijd om te gaan shoppen, want dit kan allemaal écht niet meer.

Borsten die hunkeren naar steun

Herkenbaar? Voor mij wel. En ik begrijp het gevoel ook helemaal, maar er komt een punt waarop ik het spoor bijster raak.  Als ik vraag: “Waarom draag je in hemelsnaam nog die oude beha?” krijg ik geen antwoord. De meeste dames vertellen wel waarom hun beha niet meer goed zit. De bandjes zakken naar beneden, de gaten vallen in het zij- en achterpand, de beugel piept eruit en/of de borsten passen amper in de cups. Dan heb ik het nog niet eens over de striemen die de beha veroorzaakt, de pijn die het dragen van de oude beha oplevert en de borsten die hunkerend naar steun, hulpeloos naar beneden zakken. De slechte houding die dames daardoor aannemen. Het naar voren duwen van de schouders, zodat de ‘bobbel’ boven de beha wat minder zichtbaar wordt. En zo kan ik (helaas) nog wel een tijdje doorgaan. Ik begrijp er werkelijk geen snars van. Waarom kwel je jezelf met het dragen van een beha die alleen maar irritatie, ongemak en soms zelfs leed veroorzaakt?

Niemand van deze vrouwen bedenkt het om de beha weg te gooien

De antwoorden die ik krijg op mijn vraag variëren. De een zegt dat het haar maar niet lukt om de juiste maat of het juiste model beha te vinden. Ze heeft het hele internet al afgestruind, maar niks blijkt te passen. De ander zegt dat ze een onmogelijke maat draagt waarin niks leuks of moois te vinden is. En als ze iets ziet wat bij haar past, dan moet ze de hoofdprijs betalen. Daar heeft ze écht geen zin in, het mag wel betaalbaar blijven. Ook een veelgehoord antwoord is dat de dame is kwestie geen tijd of zin heeft om een nieuwe te passen. En ‘Nee! Ik ga echt niet in m’n ondergoed in een paskamer staan!’ is er ook zo een. Dus, tja, dan liever nog maar een dag, week, maand, kwartaal (of nóg langer) met je ‘ouwetje’ doen, want er is tenslotte toch niemand die het ziet. Geen van deze vrouwen bedenkt het om de beha weg te gooien omdat hij zo verschrikkelijk vervelend is om te dragen.

Wil je nog een aantal van dit soort beha’s?

Lieve dames. Besteed nou eens vijf minuten van deze dag om in beha voor de spiegel te staan. Slechts vijf minuten! Werp een kritische blik en stel jezelf de volgende vragen:

 • Passen mijn borsten goed in de cups?
 • Blijven de schouderbandjes goed zitten?
 • Blijft het achterpand van de beha recht als ik me beweeg?
 • Kan ik goed en diep inademen als ik deze beha draag?
 • Zit de beugel nog goed in de tunnel?
 • Voelt het materiaal van de beha zacht en prettig aan?
 • Is de stof overal glad, zonder gaten en/of bobbels?
 • Is mijn huid na het dragen van de beha vrij van striemen en rode plekken?
 • Is de beha onzichtbaar onder mijn kleding?
 • Voel ik me zelfverzekerd als ik deze beha draag?
 • Ervaar ik steun en comfort van deze beha?
 • Wil ik nog wel een aantal van dit soort beha’s?

Jouw ‘most favorite’

Beantwoord je de meeste vragen met een ja? Wat fijn! Dan wens ik je heel veel draagplezier! Beantwoord je de meeste van deze vragen met een nee? Stel jezelf dan de vraag waarom je in hemelsnaam dit exemplaar nog draagt. Weet jij het? Dan ben ik daar heel benieuwd naar. Ik ben namelijk op zoek naar een passend antwoord. En als je bij me in de winkel bent, doe ik mijn best voor je om een net zo goed passende en comfortabel dragende beha voor je te vinden die absoluut jouw ‘most favorite’ wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave your comment